Luister
muziek
30 juni 2022 - 15:44
Deel dit artikel:

Stuwen geautomatiseert om zelf waterpeil te regelen: inspelen op weersextremen

Voor het tweede jaar op rij automatiseert Waterschap De Dommel een flink aantal stuwen. Door de ingebouwde computers regelen deze stuwen zelf het waterpeil. Bij weinig water gaan de stuwen automatisch omhoog om water vast te houden. Bij veel regen gaan de stuwen automatisch omlaag om wateroverlast te voorkomen. Het doel: beter inspelen op weersextremen. Het gaat om 34 stuwen op verschillende plekken in het Dommelgebied.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Stuwen zorgen ervoor dat we water kunnen vasthouden. "Zo zorgen we voor voldoende (grond)water", zegt waterschap De Dommel. "Het vasthouden van water is erg belangrijk. Dat merkten we afgelopen jaren en ook dit jaar was het voorjaar erg droog. We willen meer water in de grond laten trekken om ons grondwater aan te vullen. Daarom stellen we stuwen zo hoog mogelijk in. Totdat er een hoosbui valt. Dan moeten de stuwen omlaag om wateroverlast te voorkomen."

Ze bedienen de stuwen nu nog met de hand. Snel reageren is daardoor niet altijd mogelijk. "Daarom laten we water op sommige plekken toch wegstromen, terwijl we dat eigenlijk niet willen. Stuwen met een ingebouwde computer regelen zelf het waterpeil. Zo kunnen we water zo goed mogelijk vasthouden om droogte tegen te gaan en tegelijk wateroverlast voorkomen."

Peilverhoging

Daar waar aangrenzende grondeigenaren instemmen, stellen ze meteen een hoger waterpeil in. "Zo houden we nog meer (grond)water vast. Doordat geautomatiseerde stuwen direct reageren op een te hoog waterpeil, hoeven grondeigenaren niet bang te zijn voor wateroverlast. Ook niet met een hoger waterpeil. Want als het waterpeil te hoog wordt, dan gaat de stuw direct omlaag."

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Noord-Brabant.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie