Luister
muziek
4 augustus 2022 - 15:22
Deel dit artikel:

Ankie Duisters: 'Vrijwilligerswerk is fijn voor jezelf en samenleving, je hebt elkaar nodig'

Ankie Duisters zet zich vol enthousiasme in voor ANWB AutoMaatje in Cranendonck en de Vrijwillige Hulpdienst. We spreken haar over het bijzondere vrijwilligerswerk dat ze doet. 

cranendonck24
  / Tilly van Cranenbroek-van Asten
  • Beeld - Cordaad Welzijn
Advertentie

Ankie is gehuwd met Gerard en zij wonen op de Midbuulweg in Budel. Ze hebben een zoon en een dochter en twee kleinkinderen. Ankie heeft altijd in het basisonderwijs gewerkt. Toen de zoon werd geboren, 38 jaar geleden, is ze gestopt met werken. In 1993 is zij eerst weer gaan werken als invalkracht. Daarna heeft ze een vaste aanstelling, steeds meer uren gekregen en is toen volledig gaan werken in Tungelroy. Hier heeft ze gewerkt tot 2015, toen kon ze als 60-jarige met pensioen.

De eerste jaren is Ankie altijd thuis geweest. Nadat ze de oproep op Facebook van Cordaad Welzijn zag, die vrijwilligers zochten bij de Vrijwillige Hulpdienst van Cordaad Welzijn en het ANWB AutoMaatje. Dit sprak Ankie meteen aan en heeft zich hiervoor aangemeld. Ze heeft in die jaren dat ze thuis was altijd gezocht naar vrijwilligerswerk, maar kon nooit iets vinden. Zij kan met de computer omgaan, zoals het Word en Excel programma. En Ankie had het idee dat ze mensen kon helpen.

Telefoon beheren

Eind november 2021 is Ankie begonnen. Zij bedient nu een ochtend per week van 10.00 tot 12.30 uur de telefoon van de Vrijwillige Hulpdienst van Cordaad Welzijn en ANWB AutoMaatje. Bij de Vrijwillige Hulpdienst komen aanvragen binnen voor mensen die hulp nodig hebben bij het tuinonderhoud of andere klussen zoals bijvoorbeeld een lamp ophangen of om boodschappen te doen. Maar er kan ook een aanvraag binnen komen van iemand die eenzaam is en graag bezoek wil.

Ankie stelt de mensen dan telefonisch enkele vragen. Zij kijkt in de computer of de aanvrager al in de lijst staat. Is dat niet het geval dan voert ze de gegevens van de nieuwe aanvrager in de computer. Dan wordt de aanvraag verder geregeld door de vrijwillig coördinator van Cordaad Welzijn om te kijken wie er het beste ingezet kan worden voor deze meneer of mevrouw.

Hulp- en vervoerdienst

De meeste aanvragen komen binnen voor ANWB AutoMaatje. ANWB AutoMaatje Cranendonck loopt goed. Het is actief in Budel, Gastel, Soerendonk en Budel-Dorplein. Maarheeze en Budel-Schoot hebben een eigen hulp- en vervoerdienst. De ritten kunnen heel verschillend zijn. Dit kan een aanvraag zijn naar een ziekenhuis, in de omgeving, maar bijvoorbeeld ook naar Maastricht of naar de bloedafname, om een boosterprik te halen, de kapper, naar familie of een activiteit.

Er zijn ook vaste aanvragen voor vervoer, die jaarlijks gepland zijn. Bijvoorbeeld iemand die iedere week wil gaan rikken of bij een vriendin op bezoek wil. Men probeert een vaste chauffeur aan een wekelijkse aanvrager te koppelen. Zodat de mensen vertrouwd worden met iemand. Tijdens het eerste telefonische gesprek wordt door Ankie en haar collega vrijwilligers, zij zijn in totaal met vier personen, gevraagd of iemand met een rollator of rolstoel vervoerd moet worden. Dan wordt er een grotere auto ingezet, of indien nodig een auto met hogere instap. Dit is natuurlijk belangrijke informatie.

Men kan ANWB AutoMaatje ook inschakelen om boodschappen te doen indien men niemand in de naaste omgeving heeft om mee te gaan. In principe is het puur voor het vervoer, maar als het nodig is, bijvoorbeeld omdat iemand slecht ziet, dan gaat de chauffeur mee naar binnen. Dit geldt ook bij ziekenhuisbezoeken of het halen van een boosterprik.

Trots op haar vrijwilligerswerk

De afhandeling van de aanvragen, het koppelen van een chauffeur aan een aanvrager, voor ANWB AutoMaatje regelt Ankie zelf. Daarom vindt Ankie dit vrijwilligerswerk ontzettend leuk om te doen. Ze moet een chauffeur zoeken en regelen voor de aanvrager. De aanvrager weer bellen dat ze een chauffeur heeft gevonden. Ze moet zorgen dat alles in de computer genoteerd wordt. Het is daardoor afwisselend werk. Hierdoor krijgt ze een verantwoordelijkheidsgevoel. Het moet goed lopen. En als dit is gelukt en ze iemand heeft kunnen helpen die het moeilijk heeft, dan is Ankie best wel trots op haar vrijwilligerswerk. “Het zijn iedere keer weer mooie momenten als er een hulpaanvraag komt, je die kunt beantwoorden, en mensen zo kunt helpen", vertelt Ankie.

Ze leert ook iedere keer. Vooral in het begin het in plannen, het regelen van de chauffeurs. En bij de aanvragen voor de Vrijwillige Hulpdienst leert ze weer andere zaken.

Vriendelijk zijn en begrip tonen

Voor dit vrijwilligerswerk moet je volgens Ankie wel vriendelijk zijn en begrip tonen voor de aanvrager. Mensen vinden het toch moeilijk om hulp te vragen aan vreemden. Met de computer moet je wel kunnen werken. Dit lukt steeds beter door de ervaring, die je opdoet tijdens het vrijwilligerswerk. Daarom vindt Ankie het fijner om structureel dit vrijwilligerswerk te doen. Dan rol je erin en je leert beter wat je moet doen.

Volgens Ankie is een vrijwilliger iemand die vrijwillig graag iets doet voor een ander, bijvoorbeeld de gemeenschap, de buurvrouw en dan niet onder dwang. In principe kan iedereen vrijwilligerswerk doen, als je maar tijd hebt en er voor open staat. Dit hoeft niet voor de Vrijwillige Hulpdienst van Cordaad Welzijn. Men kan ook iemand in de eigen buurt/flat helpen bijvoorbeeld. “Vrijwilligerswerk doen is fijn voor jezelf en de samenleving. Je hebt elkaar toch nodig."

Mensen die hulp nodig hebben komen erachter dat er hulp is. En de vrijwilligers zijn blij dat ze iemand hebben kunnen helpen. Vrijwilligerswerk moet voor jezelf fijn zijn en leuk blijven. "Als je vrijwilligerswerk graag doet, is het leuk en heel dankbaar werk."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie