Luister
Live
23 september 2022 - 09:51
Deel dit artikel:

Acht kunstwerken sieren viaduct in Maarheeze: dit betekenen ze

Vind jij het viaduct, dat Maarheeze al jarenlang in tweeën splitste, ook zo mooi geworden? Maarheeze Onderweg, een werkgroep die bestaat uit betrokken inwoners en lokale ondernemers, is trots op de metamorfose die het viaduct heeft ondergaan.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Jos Meusen

Het viaduct in de Kerkstraat verbindt het centrum en het oude deel van Maarheeze. Vier thema's en acht kunstwerken laten zien wat Maarheeze uniek maakt en wat het dorp en haar inwoners bindt en boeit. De graffiti op de wanden en pilaren en historische foto’s tonen heden en verleden en vormen een aantrekkelijk kunstwerk voor jong en oud.

Uitleg

Benieuwd waar de foto's en kunstwerken precies voor staan? Op deze website leggen ze uit wat er op de verschillende foto’s te zien is, waarom gekozen is voor de vier thema’s en waarom deze thema’s belangrijk zijn voor Maarheeze.

Viaduct

Maarheeze, een dorp in Zuidoost-Brabant aan de grens met Limburg, ligt al eeuwenlang op een kruispunt van wegen. Al in 1603 meldden de bestuurders van het dorp dat het is gelegen op de doorgaande weg van Breda naar Keulen/Aken, van ’s-Hertogenbosch naar Maastricht en van Keulen naar Antwerpen. Midden in het dorp kwam een aantal wegen op een kruispunt bijeen. Kort voor de Tweede Wereldoorlog werd een nieuwe rijksweg dwars door het dorp aangelegd.

Geen sieraad

Rond 1970 werden deze gevaarlijke kruising van die drukke rijksweg met de dorpsstraat ongelijkvloers gemaakt door middel van een viaduct. Dit viaduct was geen sieraad voor het dorp en om die reden werd in 2020 vanuit een aantal inwoners en ondernemers het initiatief genomen om daar wat aan te doen. In samenwerking met de gemeente en de lokale heemkundekring werd het viaduct in 2022 voorzien van kleurrijke graffiti en historische foto’s over Maarheeze.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug