Luister
muziek
1 oktober 2022 - 12:16
Deel dit artikel:

'Het ontbijt in huize Strick is al jaore vaste prik'

Het ontbijt in ‘huize Strick’ is al jaore vaste prik. Mijn vrouw smeert altijd 1 sneejke volkorenbrood meej kaas. Ikzelf pak 1 sneejke rookvlees en 2 crackers meej ‘filet americain:’ een oranje smeerselke van gehakt rundsvlees. Lekker!

cranendonck24
  / Jan Strick
  • Beeld - Jan Strick
Advertentie

Totdat één van de 25 dagelijkse kookprogramma’s op tv op zoek was naor een spraakmakend onderwerp en effe kwam vertellen dat filet americain vol zat meej poep. De ‘kookprofeten’ in Hilversum hadden wir een ouwehoer-programma vol en ik gin honger mir!

Mijn vaste ontbijt was pas compleet meej 2 mandarijntjes en 3 viscapsules. Gek eigenlijk. Als kind wist je niet hoe gauw je die gore levertraan door de gootsteen moest spoelen, nou pak je die ‘vissenpis’ geheel vrijwillig. Gisterenmorgen bij het ontbijt had ik weinig honger. Ik had de avond daarvoor nogal ‘besprenkeld’ Joegoslavisch gegeten en die maaltijd was al 5 keer ‘kome bedanke!’

Buurman aan de deur

Terwijl ik het hoognodige zat binnen te houwe, ging de bel. Mijn buurman van 83. Dat gebeurt vaker, maar nie om 8 uur ‘s morgens. ‘Toch niks gebeurd zeker?’ Nee, niks! Stilte. ‘Toch gin probleme?’ Nee! ‘Zeker wete? Meej jouw familie?’ Nee. ‘Moet ik jou ergens naortoe rijden, misschien?’ Niks, nada!

Pijnboompitjes

Ondertussen graaide hij un langwerpig, doorzichtig kokertje van ongeveer 20 keer 1,5 centimeter uit zijn binnenzak. Toen hij het open deej, rook ik het direct. Jasses! Het leek op een buisje geprakte hachee, meej bovenop wa pitjes die moeilijk verteerbaar waren. Pijnboompitjes? Nooit geweten dat die zo gruwelijk konden stinken.

Hij vertelde dat hij een oproep had gekregen, samen meej een doorzichtig balpendoosje, om ‘fecaliën’ op te sturen voor het Nationaal Darmonderzoek. Hij wilde zijn mopke vandaag opsturen maar wilde meej mij nog effe afstemmen of dit wel de goeie ‘fecaliën’ waren. Of het zo goed was? En of hij de rest van zijn forse ‘ochtendmop’ nog moest meesturen in een Tupperware-doos?

Zure putlucht

Terwijl hij zijn ‘creatie’ onder mijn neus hield verdeelde hij de, inmiddels ingezakte, ‘stinksliert’ nog eens secuur over het plastic dooske. Ook nog meej een USB-stick, die hij meej Vaderdag had gekrege van de kleinkinderen. Wat een zure putlucht! Ik kreeg tranen in mijn ogen, terwijl mijn ontbijt nadrukkelijk tegen de verkeerde kant van m’n strot duwde.

Meej dichtgeknepen neus complimenteerde ik hem meej zijn ‘fraaie ochtendcreatie’ en loog dat het dekseltje er acuut weer op moest. ‘Omdat er zo weinig mogelijk licht bij mocht komen!’ Ik wist dat mijn buurman een ontzettende ‘pin’ was, dus loog ik ook nog dat de pakketjes gratis zouden worden verstuurd als ze vóór half 9 op het postkantoor werden aangeleverd. Het war al 08.20 uur! Daorop stoof de ‘krent’ de deur uit.

Deuren en ramen hebben de hele dag tegen elkaar open gestaon. En mijn ontbijt? Da lag om 08.30 uur al in de compostbak.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie