Luister
muziek
04 November 2022 06:13
Deel dit artikel:

‘Groep Oekraïners in Budel is dankbaar en draait graag mee’

Op dit moment verblijven al enige tijd zeven gezinnen (28 mensen) die gevlucht zijn uit Oekraïne tijdelijk in de oude bibliotheek aan de Rubenslaan in Budel. Hoe gaat het nu met hen, hebben zij hun draai gevonden? Vluchtelingenwerker Lonneke van Tuil van Cordaad, de organisatie die door gemeente Cranendonck is ingeschakeld, vertelt hierover.

cranendonck24
  / Gemeente Cranendonck
Advertentie

Nadat de locatie eerder door met name lokale ondernemers en gemeente Cranendonck geschikt werd gemaakt voor de opvang van deze groep, werd Lonneke ingezet om praktische zaken te regelen. Denk aan het openen van een bankrekening, het aanvragen van een BSN-nummer en het aanmelden bij een huisarts of school. "Deze mensen hebben er nooit voor gekozen om naar Budel te komen. Ze laten een fijn huis achter en een goede baan. Ik help waar ik kan mensen in nood, vanuit mijn werk maar ook vanuit mijn hart." Lonneke werkt op de locatie veel samen met vrijwilliger Frank Henkelman, die via gemeente Cranendonck technisch begeleider is en vooral de praktische zaken in en rondom het pand oplost Lonneke: "Maar hij doet zoveel meer en is enorm betrokken."

Aan de slag

"Voor de mensen die hier momenteel verblijven is er veel onzekerheid, er is verdriet. Veel mannen zijn in Oekraïne achtergebleven om te strijden. Ze willen graag naar huis wanneer het weer veilig is", legt Lonneke uit. Ondanks deze omstandigheden, weet de groep inmiddels steeds beter hun weg in Cranendonck te vinden. "Toen alle kinderen weer naar school gingen, ontstond de behoefte om te werken. Eén bewoner helpt als vrijwilliger bij kringloopwinkel Verderest. Daarnaast hoorde Frank dat er in de buurt inpakmedewerkers werden gezocht. Zo is het balletje gaan rollen en hebben we mensen geholpen om aan de slag te gaan."

Mensen zijn enorm dankbaar

Lonneke: "Ik moet zeggen dat Cranendonck de Oekraïners met open armen heeft ontvangen. Daar zijn ze heel dankbaar voor. Zo brengt een lokale boer regelmatig (gratis) groente en fruit. En is er na een vraag voor herfst- en winterkleding enorm veel kleding naar mij gebracht." Op de locatie zelf is een gezamenlijke keuken en woonkamer en wordt het sanitair gedeeld. Wel is er voor gezorgd dat iedereen ook een eigen plek heeft. "De gezinnen die hier bij elkaar zijn gebracht kenden elkaar niet. Er wordt vaak gezamenlijk gekookt en gegeten en er ontstaan vriendschappen. Ook maakt de groep graag deel uit van de gemeenschap en wil iets terugdoen. Zo kregen we laatst de vraag om mee te helpen zwerfafval in te zamelen in de buurt tijdens de World Cleanup Day - daar is met enthousiasme aan deelgenomen."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie