Luister
Live
24 november 2022 - 12:49
Deel dit artikel:

Plannen voor opslag radioactief afval in België, inspraak voor Cranendonckers mogelijk

Het Belgische bedrijf Belgoprocess wil een nieuwe installatie bouwen voor de opslag van radioactief afval op 11 kilometer van de Nederlandse grens. Inwoners van Nederland kunnen tot en met 27 november een zienswijze indienen op de vergunningaanvraag en het MER.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie

Op basis van afspraken tussen Nederland en België heeft de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) het milieueffectrapport (MER) en veiligheidsplan van het bedrijf beoordeeld.

Conclusie ANVS

De conclusie van het ANVS is dat de uitbreiding van de bestaande opslag geen radiologische gevolgen heeft voor mens en milieu in Nederland. Ook bij een ongeval zijn de radiologische gevolgen zeer beperkt en zijn er geen directe maatregelen nodig. Dat komt omdat in de nieuwe opslag geen hoogradioactief afval komt te liggen. Bovendien is al het afval verpakt. Uit het veiligheidsrapport blijkt dat ook dat bij zware ongevallen geen grote hoeveelheden radioactief materiaal kunnen vrijkomen.

Reageer tot en met 27 november

Je kunt tot en met 27 november een zienswijze indienen via DEZE LINK. Daar vind je ook meer informatie, zoals de vergunningsaanvraag en het MER.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug