Luister
muziek
27 november 2022 - 06:05
Deel dit artikel:

Jan Strick tekent en schrijft grappigste Cranendonckse verhalen: 'Altijd met humor bezig'

In zijn appartement in Weert ontmoeten we Jan Strick. De man uit Maarheeze die bekendstaat om zijn humoristische tekeningen met teksten. Wekelijks verschijnen zijn verhalen ook op Cranendonck24. "Ik denk dat ik ongeveer 100.000 leuke opmerkingen heb liggen. Misschien wel 200.000."

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Geboren en getogen Maarheezenaar is Jan Strick. Na tientallen jaren werkt hij nu aan een bundeling van zijn grappige verhalen. Op komische wijze legt hij waargebeurde verhalen vast. Maar: "Het is natuurlijk wel altijd een beetje aangedikt", vertelt Jan. "Humor heeft er altijd ingezeten. Dat heb ik van mijn vader."

Onderwerpen

Jan vertelt: "Het zijn dingen waar ik in m'n leven mee te maken heb gehad. Ik kom uit een gezin van negen kinderen. Daar is genoeg over te vertellen. Ik ben tussen acht vrouwen opgegroeid. Daar gaat het verhaal van deze week over. Ik heb heel veel verhalen liggen die half af zijn. Zo heb ik heel veel verhalen over carnaval, voetballen, onze familie. Genoeg voer voor verhalen."

Bonte avonden bij Muuzevangers

Jan neemt ons mee in zijn verleden in Maarheeze. "Ik ben destijds begonnen bij CV De Muuzevangers. Daar heb ik de bonte avonden opgezet in 1969. Ook heb ik er deel van uitgemaakt en in de ton gestaan. Daarnaast heb ik twee keer deelgenomen aan de Brabantse Kampioenschappen. De eerste keer werd ik derde, maar ik had op m’n sloffen eerste kunnen worden. Ik gebruikte maar 8 minuten tekst, terwijl ik er 11 mocht. De jury was met stomheid geslagen, omdat ik stopte bij 8 minuten. Zij vertelden me dat ik anders gewonnen zou hebben."

Klippels

Het is voor Jan Strick de start van het bezig zijn met humor in de openbaarheid. Later heeft hij mede de muzikale cabaretgroep de Klippels opgezet. "Dat was een groep van vier personen en daar hebben we heel veel succes mee gehad. Een jaar of zes later ben ik manager van ze geworden."

In 2004 is Jan in Weert gaan wonen. Ook daar wilde hij 'iets met humor' blijven doen. Voor Weert TV Magazine begon hij verhalen te schrijven over bekende personen uit Weert. Dat deed hij direct met de nodige humor. "Zelfs in een moordverhaal bracht ik er een beetje humor in. Dat is een stijl die ik hanteer." Ondanks dat Jan geen schrijversachtergrond had, ging het hem behoorlijk goed af.

Connectie met Brabant

En dus verbreedde hij zijn horizon en ging zijn eigen verhalen schrijven. Dat publiceert hij tegenwoordig bij Brabantse Streektaal. Ook op Cranendonck24 verschijnen zijn humoristische verhalen. "Ik krijg de gekste reacties, van Middelburg tot Hippolytushoef. Ook stuur ik het rond naar vrienden. Al die reacties geven voldoening. Mensen uit Australië, de Filipijnen en Amerika reageren. Dat is hun connectie met Brabant."

Tekeningen

Ademloos luisteren we hoe de talloze verhalen en anekdotes van Jan op tafel komen. Dat geeft hij in zijn verhalen letterlijk een gezicht met zijn pakkende en passende tekeningen. "Zo’n tekening ben ik twee dagen mee bezig. Sommigen soms drie volle dagen. Maar dit is een hobby. Ik maak die in m’n woning in Weert of vakantiehuisje in Stramproy."

Bundeling in boek

Nu staat Jan Strick op het punt om een boek uit te brengen. Het is een bundeling van vijftig van zijn verhalen. "Ik heb veel aanvragen gekregen van 'goh Jan, kan ik dat kopen?' Dat doe ik graag, maar dat vereist nogal wat voorbereidingen." Met die voorbereidingen is hij nu volop bezig. "Er zitten nieuwe verhalen bij, maar ook al eerder gepubliceerde." Het boek moet er voor de 75ste verjaardag van Jan liggen. Dat is in april 2023. Als het boek uitgebracht is, lees je het op Cranendonck24.

Nog lang niet klaar

Inmiddels zit Jan Strick op zo'n 130 geschreven én getekende verhalen. "Soms zijn ze ook actueel, met Kerst of Sinterklaas bijvoorbeeld. Maar de meeste verhalen zijn tijdloos." Hij is nog lang niet klaar. Blijf Cranendonck24 volgen om Jan zijn verhalen te lezen. Wekelijks verschijnt er rond het weekend eentje online op onze gratis app en website.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie