Luister
muziek
05 Januari 2023 12:06
Deel dit artikel:

Zeeman blikt terug op doorgewinterde oplichter Roy: 'Stroom aan slachtoffers is stilgevallen'

Is Roy uit Maarheeze gestopt met oplichten na de confrontatie van Thijs Zeeman? In een korte video blikt de presentator van het tv-programma Zeeman Confronteert terug op de aflevering van afgelopen dinsdag. Hij komt in ieder geval met positief nieuws.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - RTL
Advertentie

Zeeman vertelt dat zijn crew in eerste instantie dacht dat de zaak rondom Roy, die voorheen in Maarheeze woonde, wellicht te klein voor hen zou zijn. "Daar zijn we snel van teruggekomen", vertelt de presentator. "Er is een ongekende stroom aan slachtoffers op ons afgekomen. Wat me vooral intrigeerde aan Roy zijn de mensen die hij heeft opgelicht. Mensen die enorm dicht bij hem stonden. Kijk naar Frank. Hij was een soort tweede vader voor hem. Roy heeft ontzettend veel aan hem te danken. Maar in plaats van hem te bedanken, lichtte hij hem op voor ontzettend veel geld."

Oppakken

De journalist vraagt zich hardop af hoe je dat in vredesnaam kunt doen. Voor de makers van het RTL 5-programma was het wel een trigger om aan de slag te gaan met deze zaak. "Wij hebben tegen alle slachtoffer meteen gezegd: 'Hoe verschrikkelijk het ook is, wij kunnen er niet voor zorgen dat je je geld terugkrijgt'. Maar voor iedereen was het belangrijk dat hij opgezocht werd." Daarbij wilde Zeeman dat Roy opgepakt zou worden. "Dat is helaas niet gelukt. We waren heel dichtbij. Helaas, tijdens de inval was hij er niet." Het feit dat hij ontkomen is de politie, bewijst voor Zeeman dat hij een 'doorgewinterde oplichter' is.

'Roy is een slap figuur'

Een confrontatie kwam er wel, in Duitsland. Daardoor kon hij niet opgepakt worden. Maar ook tijdens de confrontatie liet Roy vrijwel niets los. "Dat maakt mij niet uit", verklaart Zeeman. "Het is vooral voor iemand als Roy de kans om uit te leggen waarom hij iets doet. Voor mij is de zaak rond. Het is de zuiverste vorm van journalistiek: iemand vragen waarom hij bepaalde dingen doet en het is aan iemand als Roy of die daar antwoord op wil geven. Wat mij betreft komt hij nu over als iemand die geen verantwoordelijkheid neemt en als een slap figuur. Iemand die wel zo stoer is en allemaal praatjes heeft als hij mensen geld afhandig kan maken, maar op het moment dat hij verantwoordelijkheid moet nemen niet verder komt dan dit."

Voor de rechter

Het vermoeden is dat Roy inmiddels in het buitenland zit. Daarbij voegt Zeeman een positief punt: "De stroom aan slachtoffers is stilgevallen. Ik hoop dat Roy snel weer naar Nederland komt en tegen de lamp loopt en op de plek belandt waar hij moet belanden. Dat is voor de rechter. De politie is alert op hem. Ze hebben ons dossier gekregen en wil ook echt hem aanhouden. Dus waarschijnlijk gaat dit niet lang duren, zodra hij naar Nederland komt."

Genoegdoening bij slachtoffers

Volgens Zeeman hebben de slachtoffers genoegdoening gekregen van de tv-uitzending. "Ze hebben zich enorm gezien, gevoeld en gehoord door ons. Daarmee denk ik dat we een enorm groot resultaat hebben behaald. Laten we hopen dat het echt een vervolg krijgt. Zodra we horen dat Roy weer bezig is, zullen wij de zaak oppakken."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie