Luister
muziek
4 februari 2023 - 09:28
Deel dit artikel:

WOZ-aanslag 2023 komt eraan: wat kun je verwachten?

Eind februari ontvangt je de aanslag van de gemeentelijke belastingen. Daarop staat ook de nieuwe WOZ-waarde (Waardering Onroerende zaken). Volgens de gemeente Cranendonck stijgt het te betalen bedrag aan belastingen per saldo minder.

cranendonck24
  / Redactie
Advertentie

Je ontvangt de aanslag Digitaal via MijnOverheid of via de post. Dat ligt eraan wat je hebt aangegeven. Ontving je andere jaren de aanslag per post maar wil je deze voortaan digitaal ontvangen? Activeer dan jouw Berichtenbox op mijnoverheid.nl.

De gemeente stelt de waarde van jouw huis vast door het jaarlijks te taxeren. De uitkomst heet de WOZ-waarde. Voor de taxatie kijkt de gemeente naar de verkoopprijzen die zijn betaald rond de waardepeildatum 1 januari 2022. Jouw woning wordt vergeleken met drie verkochte vergelijkbare woningen.

Stijging van de huizenprijzen

De verkoopprijzen van huizen zijn in 2021 en 2022 enorm gestegen. De WOZ-waarde 2023 wordt bepaald op basis van de marktwaarde per 1 januari 2022 en deze is in veel gevallen dus hoger. Echter heeft onze gemeenteraad besloten om het tarief voor woningen voor de onroerendezaakbelasting (OZB) naar beneden bij te stellen. Dat tarief is het percentage van de WOZ-waarde van jouw woning. Dit betekent dat het te betalen bedrag aan belastingen per saldo minder stijgt.

Energiecrisis

De prijzen van energie zijn in 2022 gestegen, wat heeft geleid tot een energiecrisis. Deze crisis heeft ook invloed op de waardeontwikkeling van de woningmarkt. Dit komt nu nog niet tot uitdrukking in de WOZ-waarde van 2023 omdat de waardepeildatum 1 januari 2022 is.

Gemeente Cranendonck staat voor je klaar

Heb je vragen of ben je het niet eens met de WOZ-waarde of aanslag? Neem dan contact met gemeente Cranendonck op. "Wij kijken met u mee en passen de gegevens waar nodig aan", stellen zij.

Ieder jaar rond deze tijd bieden zich zogenaamde ‘no cure, no pay’-bureaus aan die je kunt machtigen om gratis voor jou bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Deze bezwaren zijn niet kansrijker dan bezwaren die je zelf indient. Je hebt dus geen gespecialiseerd bureau nodig om bezwaar te maken. Via de website van de gemeente kun je een bezwaarformulier invullen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie