Luister
muziek
18 maart 2023 - 09:27
Deel dit artikel:

'Oma zei altijd: 'Ik hoef niet op mijn figuur te letten, want ik heb er nooit een gehad'

Oma was de moeder van ons moeder. Ze woonde naast ons. Ik hield veel van oma en opa. Als zij er niet waren geweest, was ik misschien wel als wees geboren. Oma was zwaar: nog zwaarder dan mijn moeder. Ze zei altijd: “Ik hoef niet op mijn figuur te letten, want ik heb er nooit een gehad.”

cranendonck24
  / Jan Strick
  • Beeld - Jan Strick
Advertentie

Ze was altijd goedgemutst. Als we het bijvoorbeeld hadden over de opwarming van de aarde, kwam zij altijd met een positieve draai: “Ja, maar door die opwarming heb ik veel minder last van mijn wintertenen.” Ze wist ook zeker dat het gat in de ozonlaag precies boven haar tuin zat.

Ze ging overal op af. Omdat ze steeds moeilijker liep bleef ze bij de gemeente Cranendonck aanhouden voor een rollator. Na twee jaar zeuren kreeg ze waar ze recht op had: het topmodel met zes wieltjes en een incontinentiezadel. Ook bij zorgverzekeraar CZ stond ze rood omcirkeld in het klantenbestand. Ze had binnen drie jaar vier keer een nieuw gebit aangevraagd, omdat ze moeilijk kon bijten. CZ vond het welletjes en wilde alleen nog vergoeden als ze een pureerapparaat kocht.

Seniorenkoor

Oma was 86 en kwam tijd tekort. Ze breide, haakte, jokerde en stroopte de winkels af naar koopjes. Wekelijks stak ze ook een kaarsje op bij Maria Lichtmis, en vroeg dan: “Moeder Maria, houd mij van boven helder en van onderen dicht.” Ze was ook lid van seniorenkoor 'Hard & Hevig', waarvan driekwart boven de 80 was. De dirigent verbood om na optredens nog te buigen, omdat 30 procent moeilijk overeind kwam. Oma repeteerde fanatiek maar was niet erg toonvast. Toen ze een keer niet meezong vroeg iemand of het orgel gerepareerd was.

Brillen

Slim als ze was stond ze dagelijks op de stoep bij Hans Anders, Specsavers, Pearl en andere ‘brillenfritsen'. Ze wist dat je bij elke nieuwe bril twee brillen extra kreeg. En als je bij alle opticiens twee brillen kocht, kreeg je er drie hoorapparaten bij. Daar had oma wel oren naar. Als er brillen hadden bestaan voor haar eksterogen, had ze die óók nog losgepeuterd. Ze gebruikte nu een losse bril als leesbril en een lasbril als lesbril. Een dagbril als nachtbril werkte ook prima. Briljant! De overige 47 brillen verdeelde ze onder de koorleden. De opticiens beweerden namelijk dat je veel beter kon zingen met zo’n 'multiVOCALE' bril.

Tjeu

Oma was al jaren weduwe en miste opa nog steeds. Toch had ze een poosje geprobeerd om een nieuwe relatie aan te gaan. Met een zekere Tjeu Overmars van 87. “Een goeie lobbes", volgens oma. “Maar vrijen met Tjeu is net als biljarten met een stuk touw. Bovendien smeerde Tjeu altijd zijn neuspieten onder de afstandsbediening van de tv."

“Wil je dan geen relatie meer, oma?” “Ik niet”, zei ze. “Als ik nog iéts wil, dan is het een hondje. Dat kan ik tenminste uit bed schoppen, als ik wil.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug