Luister
muziek
17 april 2023 - 20:33
Deel dit artikel:

Rapport over toekomst azc-terrein: 'Driekwart van inwoners voelt zich wel eens onveilig'

Iets meer dan de helft van de inwoners (56 procent) staat negatief tegenover een mogelijke nieuwe vorm van opvang van asielzoekers en/of vluchtelingen. Eén op de tien staat hier positief tegenover en nog eens drie op de tien vinden dit acceptabel mits aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Dit blijkt uit het rapport over het inwonersonderzoek.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Vanavond wordt de uitslag van het inwonersonderzoek over het azc-terrein gepresenteerd in De Borgh in Budel. Het terrein van de Nassau-Dietzkazerne fungeert nu nog als asielzoekerscentrum, maar daar moet na 1 juli 2024 verandering in komen. Dan loopt de huidige overeenkomst met het COA af.

Via een inwonersonderzoek wil gemeente Cranendonck achterhalen wat de wensen van de inwoners zijn. In Budel en Maarheeze wordt namelijk veel overlast ervaren van diverse asielzoekers. Wat er verder met de uitkomst van het inwonersonderzoek gaat gebeuren, moet de komende tijd nog gaan blijken.

Negatieve ervaringen

Zes op de tien inwoners van Cranendonck hebben uitsluitend (42%) of vooral (18%) negatieve ervaringen met het azc of de bewoners daarvan. Een op de vijf zegt geen ervaringen te hebben met (de bewoners van) het azc in Budel. Voor 5 procent geldt dat zij ongeveer evenveel positieve als negatieve ervaringen hebben. Een op de tien heeft uitsluitend (5%) of vooral (7%) positieve ervaringen met het azc.

Driekwart ervaart meer overlast sinds start

Het azc Cranendonck is in 2014 geopend. Driekwart van de inwoners zegt in de loop van de jaren meer overlast te zijn gaan ervaren. Voor 15 procent geldt dat zij de mate van overlast wisselend vinden: zij ervaren soms meer, en soms minder overlast. Een groep van 6 procent geeft aan nu net zoveel overlast te ervaren als bij de opening van het azc. Volgens minder dan 0,5 procent is de overlast nu juist minder. Er zijn hierbij geen opvallende verschillen zichtbaar tussen de verschillende kernen.

Driekwart inwoners voelt zich wel eens onveilig door het azc

Een kwart van de inwoners van Cranendonck zegt zich vaak onveilig te voelen door de aanwezigheid van het azc. Nog eens 38 procent voelt zich soms onveilig. Voor een op de tien geldt dat zij zich zelden onveilig voelen. Een kwart geeft aan dat de aanwezigheid van het azc geen gevolgen heeft voor hun veiligheidsgevoel. Er zijn verschillen waarneembaar tussen de verschillende kernen. Zo is de groep die zich door het azc vaak onveilig voelt in Maarheeze het grootst (37%). In Budel-Schoot en Budel-Dorplein voelt een op de vijf zich vaak onveilig.

Militaire bestemming als toekomstige invulling

Bijna twee derde van de inwoners staat positief tegenover een militaire kazerne als mogelijke toekomstige invulling. Nog eens een op de vijf vindt het acceptabel, mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Een groep van 7 procent is geen voorstander van een dergelijke invulling.

Iets meer dan de helft van de inwoners (56%) staat negatief tegenover een mogelijke nieuwe vorm van opvang van asielzoekers en/of vluchtelingen. Een op de tien staat hier positief tegenover, en nog eens drie op de tien vinden dit acceptabel mits aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Polarisatie

Vanuit de zaal is een nuance aan de kaak gesteld. Volgens een vrouw die aanwezig was bij de presentatie lijkt het nu alsof de helft van de gemeente negatief is, terwijl niet eens de helft van de bevolking het heeft ingevuld. Hierdoor zou de polarisatie eigenlijk alleen maar groter worden.

En nu verder

Vanaf 2 mei gaat het college van burgemeester en wethouders (B&W) het gesprek met de gemeenteraad aan hoe ze met dit rapport om zullen gaan. Het terrein is geen eigendom van gemeente Cranendonck, maar militair eigendom. Ministerie en defensie hebben daarom ook inspraak.

Hieronder zie je diverse statistieken uit het rapport. Het volledige rapport vind je hier.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie