Luister
muziek
24 mei 2023 - 05:55
Deel dit artikel:

Xavi (13) uit Maarheeze zet zich in voor anderen door mee te lopen met Tour du ALS

8 juni aanstaande is het zover, dan gaan honderden deelnemers de Mont Ventoux op om geld in te zamelen tegen de ziekte ALS. Maar wat beweegt de tiener Xavi (13) uit Maarheeze om daaraan mee te doen?

cranendonck24
  / Bernice Dings
Advertentie

‘Onzelfzuchtig en grootmoedig’, zo zou je de 13-jarige Xavi Haagen uit Maarheeze kunnen noemen. Want als je zelf door Asperger (een autismeverwante aandoening) het niet altijd makkelijk hebt, maar je daarnaast voor andere mensen in wil zetten die door een ziekte als ALS getroffen zijn, dan heb je een groot hart.

Pas vorig jaar is hij met zijn vader en moeder en broer in gemeente Cranendonck komen wonen en is een leerling op De Berkenschutse in Heeze, op het voortgezet speciaal onderwijs.

In zijn jonge leven heeft Xavi het niet altijd makkelijk gehad en nog steeds ondervindt hij uitdagingen. Want ook al is hij net als zovele andere kinderen gek op dieren (met name paarden en konijnen), weet hij veel van dinosauriërs, legertanks en zo meer, zijn persoonlijke ontwikkeling blokkeerde door problemen die hij ondervond in het omgaan met autisme in een maatschappij die daar niet op ingericht is.

Wandelende encyclopedie

“Xavi is een 13-jarige slimme, aardige en lieve jongen met op zijn manier groot gevoel voor humor. Hij weet van veel dingen wel iets. Wij noemen hem dan ook wel eens 'onze wandelende encyclopedie'", vertelt zijn moeder. “Verder geniet hij van de jaarlijkse vakantie in Duitsland, waar hij graag gaat wandelen, skelteren en konijntjes knuffelen.” “En chicken-crossies eten”, vult Xavi zelf aan. Ook gamen en biljarten.

Extra begeleiding

Bij Stichting LinQ in Deurne kreeg Xavi na een bewogen schooljaar de tijd en ruimte om te groeien en zijn interesses verder te ontplooien in een omgeving waarin veel rust en natuur is. Deze stichting zet zich, naast de zorg voor en begeleiding aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen, ook in voor ALS Nederland.

Zo is Xavi uit Maarheeze in aanraking gekomen met het doel om zich voor anderen in te zetten. Naar eigen zeggen lijkt het hem ‘keileuk’ om mee te doen aan ‘Tour du ALS’. Zijn begeleiders bij stichting LinQ vinden hem ook dusdanig gegroeid in zijn vaardigheden en zijn trots op hem dat Xavi mee de Mont Ventoux op kan.

Uitdaging

Om een klim van 22 kilometer in de Franse bergen te maken, is iets wat Xavi nooit verwacht had te kunnen doen. Op 6 juni vertrekken ze en 8 juni 2023 is de grote dag.

Dit avontuur en persoonlijk doel van Xavi kun je ondersteunen via deze link: tinyurl.com/2phgqkzo. Cranendonck24 houdt je op de hoogte van de sportieve prestaties van deze stoere tiener.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie