Luister
muziek
25 mei 2023 - 05:38
Deel dit artikel:

Inwoners verafschuwen vrachtverkeer en houden ze aan: 'Houd Budel-Dorplein leefbaar'

De werkgroep Verkeer Dorplein heeft woensdag van 13.00 tot 16.00 uur een actiemiddag gehouden, om het vrachtverkeer dat de Hoofdstraat in Budel-Dorplein gebruikt, te wijzen op een alternatieve route en op het matigen van de snelheid.

cranendonck24
  / Sandy van der Sanden
  • Beeld - Sandy van der Sanden
Advertentie

Dit om de straat veiliger te maken voor de kinderen en de omwonenden. Maar ook om schade aan huizen en de weg door het razende vrachtverkeer onder de aandacht te brengen.

Werkgroep Verkeer Dorplein

De werkgroep bestaat onder andere uit Wim Creemers, Walter Waterschoot, Ronald Steer, Sandra Cummins, Ingrid van den Hout en Celina Putjens, welke deze actiedag op touw gezet hebben. Er zijn verschillende bijeenkomsten geweest met omwonenden om te bekijken hoe men met deze kwestie omtrent veiligheid wil omgaan. De groep is van deur tot deur gegaan en er zijn gesprekken met de gemeente Cranendonck geweest.

Actie ondernemen

Cranendonck24 nam een kijkje bij de actiedag. "Dan moeten we hier maar niet gaan wonen, we moeten onze eigen verantwoordelijkheid maar nemen," vertelt Ingrid. "Dat is het enige negatieve commentaar dat we gekregen hebben van een chauffeuse. Verder is iedereen erg positief als we ze aanhouden en onze folder met zelfgebakken wafel geven."

Er is een zebrapad benadrukt op de Hoofdstraat waar, in felle hesjes gekleed, brigadiers zorgen dat het vrachtverkeer tot stilstand komt waardoor mensen kunnen oversteken. Pionnen en zelfgemaakte spandoeken moeten het verkeer erop wijzen dat zij rustig aan moeten rijden. "Door het vrachtverkeer dat hier behoorlijk hard rijdt, is er schade aan gebouwen ontstaan en de veiligheid is in het geding. Daar wil de werkgroep alternatieven voor."

Maatregelen

In de gesprekken met omwonenden en de gemeente Cranendonck zijn eventuele oplossingen aan de orde gekomen. "Er zijn al jaren gesprekken geweest tussen inwoners en instanties en dat heeft helaas niets opgeleverd. Nu, na acht jaar, pakken wij dit weer op om deze weg veiliger te maken", legt Sandra uit. "Er zijn nieuwe mensen komen wonen, meer kinderen, en wij hebben hier werk van gemaakt. We hebben een week geleden de spandoeken met de kinderen Britte en Romy Roozen gemaakt en nu zijn zij erbij. Voor hen doen we dit ook."

Ingrid haakt in: “Er gaan bloembakken komen en het wordt een 30-kilometerzone. Iedereen heeft inspraak kunnen hebben door naar de bijeenkomsten en vergaderingen te komen dus omwonenden hebben de kans gehad om hun zegje te doen." Alternatieve routes, zoals de nu gesloten weg op het terrein van Nyrstar of Havenweg BE-A2 via Kempenweg, Suffolkweg Zuid en Ringbaan Weert maar ook via de Geuzendijk, zijn aangedragen.

Geslaagde actiemiddag

“Ik heb veel chauffeurs kunnen aanhouden en aanspreken. Af en toe een automobilist ertussendoor", vertelt Celina. "Eigenlijk was iedereen positief. Op onze folder stond in meerdere talen uitgelegd waarom wij dit doen." Ingrid: "Een buschauffeur kreeg onze folder, maar wilde gewoon de wafel. De tweede keer dat hij voorbij kwam, zwaaide ik naar hem en maakte een eetgebaar. We konden er beide om lachen."

De middag is dan ook met een positief gevoel afgesloten voor de werkgroep. Zij hopen door onder ander deze actiemiddag de woonwijk leefbaar te houden en veiliger te kunnen maken.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie