Luister
muziek
3 juni 2023 - 09:01
Deel dit artikel:

Inspiratiepunt De Groote Heide met veel vlagvertoon geopend

Donderdagmiddag is onder zeer grote belangstelling het inspiratiepunt van De Groote Heide geopend. Na enkele toespraken op de binnenplaats van de Achelse Kluis zijn linten doorgeknipt en konden de aanwezigen het zogenoemde Inspirationpoint en de website bekijken.

cranendonck24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Ruim honderd personen stromen bijeen op de binnenplaats van de abdij. Gemeentepersoneel van Hamont-Achel heeft de tuinen pico bello in orde gemaakt, er is een podium opgericht en hangtafels bevatten hapjes en drankjes. De zon maakt er een extra feestelijke bijeenkomst van voor de aanwezigen; burgemeesters, secretarissen, wethouders en schepenen, raadsleden, vertegenwoordigers van toeristische diensten, natuur- en geschiedenismensen en personeel van het stadhuis van Hamont-Achel.

De twee medewerkers die vanaf vandaag de informatieruimte bemannen, Jo en Robin, poseren alvast voor de foto. “We zijn geopend iedere woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur.” Het typische Achelse (trappisten)bier vloeit rijkelijk en als de kloosterklok half vier slaat, neemt burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel het woord.

Samenwerking met broeder Nathanaël

Hij is zichtbaar trots op de grote belangstelling en op hetgeen op deze locatie is gerealiseerd. “Het is een echt internationaal uithangbord geworden voor Hamont-Achel. Het is hier een prachtige omgeving, een stilteplek voor de zoekende mens.” Hij herinnert het publiek aan de eerste gesprekken met de toenmalige abt broeder Nathanaël over de toekomst van de abdij, in 2006-2007. In 2012 wordt een eerste overeenkomst getekend en worden werkgroepen ingesteld om de herbestemming uit te gaan werken. “In het kader van Limburg Sterk Merk kregen we subsidie van de provincie, die overtuigd was van het internationale belang van deze Poort en De Groote Heide kwam hiermee ook om de hoek.”

Hamont-Achel, Valkenswaard, Heeze-Leende, Cranendonck en Pelt

Schuurmans is blij om vandaag symbolisch het poortgebouw van de Achelse Kluis te mogen overdragen aan De Groote Heide. Dat alles ontstaan door samenwerking tussen Hamont-Achel, Valkenswaard, Heeze-Leende, Cranendonck en Pelt. Om de aantrekkingskracht en de potentie van deze plek te onderstrepen vertelt de burgemeester over een privébezoek in 2008 van de ambassadeur van China aan de site. “Het maakte een bijzondere indruk op haar. Ook de Amerikaanse ambassadeur Goodman wilde hier naar toe, naar deze gebouwen.” Er volgt een opsomming van de verdere mogelijkheden die momenteel onderzocht gaan worden: vergader- en congresmogelijkheden, kleinschalig verblijfstoerisme, een toeristische poort voor het grensland De Groote Heide, een ateliers voor streek- en andere producten, ecologische toepassingen, belevingstuinen en aanvullende horeca.

Meer dan alleen maar toeristische info

Schepen- en De Groote Heide-voorzitter Guy Joosten heet iedereen welkom op een plek die mensen honderden jaren heeft begeesterd. “Een kruispunt tussen cultuur en natuur en tussen verschillende landen, provincies en gemeenten en een kruispunt van belevingsvormen. Van oudsher een punt waar mensen elkaar ontmoeten, waar ze afspreken om te genieten van de rust van de natuur of waar ze afspreken om de innerlijke mens te komen versterken.”

Hij onderstreept dat deze plek de uitgelezen plaats is voor een inspiratiepunt van natuurgrenspark De Groote Heide. Hier valt volgens hem te zien wat de zes partnergemeenten samen te bieden hebben. “En dat is meer dat louter toeristische informatie”, aldus de schepen. “De opzet is om bezoekers het te laten beleven, ze ervan te laten proeven en hen inspiratie te geven om er op uit te trekken in het hele gebied.” Joosten is blij met de Europese subsidie van 2,25 miljoen euro, die een flinke boost is om het natuurgrenspark verder op de kaart te zetten.

Na een compliment over de samenwerking met eigenaar Jan Tormans en aan allen die hebben bijgedragen tot de realisering van het inspiratiepunt, worden in het poortgebouw twee linten doorgeknipt: één met de Belgische en één met de Nederlandse driekleur. Vervolgens krijgen alle gasten de gelegenheid om het nieuw-ingerichte poortgebouw te bekijken. Er is veel informatie te vinden over de streek, die in oppervlakte groter is dan de Veluwe.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie