Luister
muziek
5 juni 2023 - 08:37
Deel dit artikel:

Beoogde coalitie Waterschap De Dommel wil uitvoering geven aan watertransitie

Voldoende en schoon water is van levensbelang om gezond en veilig te kunnen leven. Helaas is dit al lang niet meer vanzelfsprekend. De grote afvoer van water uit het gebied zorgt ervoor dat schoon zoet water schaars is. Daarnaast vragen klimaatverandering, langere droge perioden en enorme plensbuien om een ander waterbeheer dan we gewend zijn. Stevige maatregelen zijn nodig om de ecologische en economische schade te beperken. Dat kan alleen in samenwerking met inwoners, boeren, ondernemers, belanghebbenden en medeoverheden. De beoogde coalitie van Waterschap De Dommel zet hier vol op in, zo blijkt uit het concept bestuursprogramma.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

De partijen Water Natuurlijk, VVD, Partij van de Arbeid en de geborgde fracties van Natuurterreinen en Ongebouwd vormen de beoogde nieuwe coalitie van Waterschap De Dommel. Onder begeleiding van formateur Roel van Gurp is de nieuwe coalitie van het waterschap gevormd. Ze hebben op 1 juni 2023 de onderhandelingen afgerond, met een concept bestuursprogramma als resultaat. Dit ligt ter besluitvorming voor aan het algemeen bestuur op 21 juni 2023.

De beoogde coalitie maakt zich sterk voor een toekomstbestendig waterbeheer. Zij zijn het er over eens dat de eerder ingezette koers van het waterschap de juiste is. De afgelopen jaren stelde het algemeen bestuur het Waterbeheerprogramma en het Handelingsperspectief Watertransitie vast. Deze koers wil de beoogde coalitie omzetten in concrete maatregelen en activiteiten. Daarom is ook de titel van het concept bestuursprogramma: ‘Water voor nu en later, voortvarend aan de slag met de watertransitie’.

Accenten concept bestuursprogramma 2023 – 2027

Het concept bestuursprogramma is een akkoord op hoofdlijnen. De beoogde coalitie zet daarbij een aantal accenten. Daar wil zij tot 2027 met extra aandacht en energie aan werken. Zo willen partijen de beschikbaarheid van water in het beheergebied groter maken. Onder andere met actief grondwaterbeheer en een stimuleringsregeling watertransitie in het landelijk gebied. Het waterschap roept daarbij de kennis en ideeën in van agrarische ondernemers en terreinbeheerders. Ook is het belangrijk dat de provincie en bijvoorbeeld Brabant Water hun afgesproken inzet voor het anders omgaan met water leveren. Daarnaast is de beoogde coalitie ambitieus in de verbetering van de waterkwaliteit. Dat gebeurt door aanpassingen en uitbreidingen op de rioolwaterzuiveringen. Ook stuurt ze op het voorkomen van watervervuiling. De beoogde coalitie zet zich in voor het behalen van Europese doelen van de Kader Richtlijn Water in 2027. Er is blijvende aandacht voor de gebiedsgerichte aanpak en het versterken van de biodiversiteit. De partijen zetten tot slot ook accenten in de manier van werken van het waterschap zelf. Dat doen zij op gebied van innovatie, circulariteit, klimaatneutraliteit, participatie en strategische communicatie.

Ga naar het concept bestuursprogramma 2023–2027

Naast accenten over de inhoud, staan hierin ook de financiële voorwaarden en de portefeuilleverdeling. Op 21 juni 2023 bespreekt het algemeen bestuur het programma. Op basis van het debat stelt het algemeen bestuur het definitieve Bestuursprogramma 2023 – 2027 vast. Ook is dan de installatie van de beoogde kandidaat dagelijks bestuursleden.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie