Luister
muziek
17 September 2023 16:11
Deel dit artikel:

Maarheezer dorpspastoor zei: ‘In jenever zit meer waarheid dan in wijwater’

In het Oude Testament staat: “Drinkt uw wijn van ganser harte!” Maar het tempo staat er niet bij.

cranendonck24
  / Jan Strick
  • Beeld - Jan Strick
Advertentie

In 1655 schreef de Franse filosoof Chouvigny al: “Om alle heerlijkheden te proeven, moet je ‘s nachts tussen twee billen vertoeven en overdag een wijntje proeven.” Maar ik steun ook de theorie van onze oude Maarheezer dorpspastoor Jan Zwaai, die beweerde: “In jenever zit meer waarheid dan in wijwater!”

Volgens mij wordt er over weinig dingen zoveel gelogen als over de hoeveelheid drank die wij dagelijks innemen. Veel mensen bedotten zichzelf als ze beweren maar twee glazen per dag te drinken. Twee glazen! Maar wél glazen, waar je een pan soep in kwijt kunt. Dan heb je ook mensen die beweren: “Ik drink vooral op medische gronden, omdat ik mijn lichaam wil desinfecteren. Ammehoela!” “Ja”, hoor je dan, “alcohol heeft heel wat mensenlevens gekost.” Ik vind dat kort door de bocht. Zoek dan ook eens uit hoeveel nieuwe levens er door alcohol zijn verwekt. Mensen worden tegenwoordig al gauw voor alcoholist uitgemaakt. Alcoholist ben je pas als je tussen twee drankjes door, nog een borreltje pakt. ’s Morgens vóór tien uur.

Ik ben nog van de generatie die bij het ‘op stap gaan’ alleen pils dronk. Daar kon je al een behoorlijke ‘stuiter’ van krijgen. Tegenwoordig zijn er tientallen speciaalbieren. Er zijn zelfs meer abdijbieren dan monniken. Kloosterbrouwerij de Achelse Kluis schijnt zelfs al trappist te leveren aan Groenland. Die Eskimo’s, met hun sleeën, zijn er gek op: “Glaasje op, laat je glijden!”

En wat dacht je van die, naar schatting, 350 miljoen Chinezen die gemiddeld driekwart fles wijn per dag drinken? Wel goeie Fránse wijn, uit het land van de “druivenmelkers.” Ik vind het prima zolang ze maar niet met zijn allen, tegelijk, die lege flessen terug komen brengen. Zelfs Suriname brengt tegenwoordig al wijn op de markt: Paramari-bojolais. In Suriname beweren ze met trots: “Het is een wijn met een boodschap!” Dat klopt wel. En die boodschap luidt: Áfblijven! Ik heb ooit een fles geprobeerd. ‘s Anderdaags had ik steeds de neiging om achteruit te gaan lopen.

Duitse wijn is heel licht. Die kun je gerust onder werktijd drinken. Met ons muzikale “Toeterklűbschen aus Maarheeze” gingen we daar altijd naar de wijnproeverijen. De bedoeling is dat je een slokje neemt, de wijn effe lichtjes door de mond laat dansen, en dan uitspuugt. Maar Toon, onze dirigent, slikte altijd alles gewoon door. Hij zei: “Ik gooi er alles wel in één keer uit, als ik straks thuiskom!”

Alcohol maakt dik maar het valt wel op dat je in drankreclames nooit iemand ziet met een ‘bierpens.’ De boosdoeners zijn vooral de hapjes die je tussendoor naar binnen werkt. Als mijn vrouw en ik thuis een flesje wijn opentrekken, pakken we er tegenwoordig geen ‘kaasjes’ meer bij. Voor het aroma trekken we gewoon allebei tegelijk onze sokken uit. Niet fris, maar het werkt wel.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie