Luister
muziek
18 September 2023 09:08
Deel dit artikel:

NSB'ers werden opgesloten in de Cantine in Budel-Dorplein

Dat Budel-Dorplein een bijzondere, lange historie met zich meedraagt, blijkt uit onderstaand verhaal van de zogeheten cicerones. De gidsen van het dorp brengen een indrukwekkend verhaal.

cranendonck24
  / Thierry d’ Ensebroeck
Advertentie

Lees het hele verhaal hieronder.

  • 3 september 1944: Brussel bevrijd door de geallieerden.
  • 4 september 1944: Antwerpen bevrijd door de geallieerden.
  • 5 september 1944: Foutief bericht, Breda bevrijd door de geallieerden.

Wel waar: Mijn moeder werd bevrijd van mijn jongste broertje. De vroedvrouw was ’s nachts gekomen. ’s Morgens lag de baby in de wieg op de slaapkamer van mijn ouders. We hadden niets gemerkt. Het kleintje begon te huilen. Nu wisten we dat nummer zes er was. Feest binnen, en ook feest buiten. Een paar tiener meiden die op straat begonnen te dansen. Steeds meer kwamen er. Er werd gelachen en gedanst. Vlaggen in rood wit blauw en oranje wimpels werden uitgehaald. Het nieuws verspreide zich als een lopend vuurtje. De Tommies komen. Ze zijn al bij het kanaal. Binnenkort zijn we vrij!

Het verzet kwam bij elkaar. Ze gingen de NSB'ers oppakken. Veel ervan waren al gevlucht. De Duitse bezetter liet veertig extra treinen rijden. Er werd flink gebruik van gemaakt. De bevrijders kwamen nog niet. Eerst moest de Peel veroverd worden. Vanuit Someren werd hij met duizenden kanonnen onder vuur genomen. Dagen achter elkaar van de vroege ochtend tot de late avond. Pas op 21 september kwamen de eerste verkenners van de Canadezen Nederweert binnen. De bevrijding was pas op 20 november.

Het verzet arresteerde ’s morgens de NSB'ers. Ze werden opgesloten in de Cantine.

’s Middags ontspoorde in Budel-Schoot een trein met SS'ers. Een aantal Duitsers trokken naar de Cantine. De vier mannen uit het verzet met hun gevangenen vluchtten. Ze verstopten zich in het botenhuis achter Villa Korenveld. Daar werden ze er een tijd later door de Duitsers uitgehaald. OP gruwelijke wijze werden ze omgebracht.

Tegen de avond overkwam Martien en Leo Looimans eenzelfde lot. Ze werden in het riet bij het Ringselven opgepakt. De SS-ers brachten hen naar de ontspoorde trein. Ze werden er op beestachtige manier omgebracht.

Het herdenkingskruis dat op die plek bij de spoorlijn stond is een paar jaar geleden verplaatst naar het Heilig Hart park. Op die plaats worden elk jaar op 5 september om 12 uur de zes helden van Budel-Dorplein herdacht. Ze zijn begraven op de erebegraafplaats achter de kerk.

Het verhaal van het drama van Budel-Dorplein wordt verteld door de Cicerones (gidsen) van het dorp. Samen met nog heel veel andere verhalen en anekdotes.

Wil je dit live meemaken? Iedere laatste zondag van de maand is er de vrije inloop. Je komt zondag 24 september om 14.00 uur naar Gemeenschapshuis de Schakel, Sint Barbaraweg 1. De cicerones staan klaar om je rond te leiden. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen. Rolstoel en rollator vriendelijk.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers, via 0495-492598 of 0622961675, mail: ciceronesdorplein@gmail.com.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie