Vader en zoon Loek en Thijs Bakermans gaan hun eigen oorlogsmuseum 'Toen het donker was' openen in Budel. Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn hier te bewonderen.
De bevrijding van Cranendonck was afgelopen week, 21 september, alweer 79 jaar geleden. Vanuit Hamont werden de Duitsers door de geallieerden verdreven. Zo werden Budel en de andere dorpskernen bevrijd. Een paar jaar daarna werden er nog steeds granaten, mijnen en pantservuisten gevonden. Dit verhaal en nog veel meer, kun je gaan bekijken aan de hand van vele foto’s en voorwerpen in het museum ‘Toen het donker was’ aan de Burgemeester van Houtstraat 1 in Budel.
Initiatiefnemers, vader en zoon Loek en Thijs Bakermans, delen hun passie graag met iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Samen met een groep vrijwilligers hebben zij het museum, bij Loek aan huis, ingericht.
Het bijzondere van dit museum is, is dat er naast de achtergrondinformatie vooral ook persoonlijke verhalen uitgewerkt zijn. Zoals bijvoorbeeld van slagerszoon en soldaat Thieu Vonken uit Cranendonck. Aan de hand van onder andere zijn foto’s, uniform en onderscheidingen, kan de bezoeker vernemen hoe Thieu door toeval is ontkomen aan de Duitsers. Via België vluchtte hij naar Engeland, waar hij zijn vrouw Doris leerde kennen. Maar Thieu bleef vechten voor de vrijheid. Aangesloten bij de Irene Brigade, kwam hij (via Normandië) in de nacht van 20 september 1944, nu dus 79 jaar geleden, bij Borkel en Schaft de grens over. Ook bekend als Operatie Market Garden. Wil je weten hoe het verhaal van Thieu verder gaat en of hij zijn familie en zwangere vrouw nog terug zag? Kom het ontdekken bij museum ‘Toen het donker was’.
De aanvragen om het museum te komen bezoeken lopen al goed binnen. Daar zijn ook diverse schoolklassen bij. Voor jonge kinderen van deze generatie zou je zeggen dat het ‘ver van hun bed’ is, maar dat zien de oprichters van het museum anders. Thijs: “Er zijn al scholen op excursie geweest en de verhalen maakten indruk op de kinderen. Nu er oorlog in de Oekraïne is, kunnen ze het in perspectief plaatsen.” Het belang van blijven gedenken en verhalen vertellen, is een actueel thema. Museum ‘Toen het donker was’ is voor jong en oud een memorabele manier om stil te staan bij toen en nu.
Zaterdag is de officiële opening. Andere dagen kan op verzoek het museum bezocht worden. Via een telefoontje, WhatsApp (06-13494799) of e-mail (toenhetdonkerwas@gmail.com) is het bezoek te reserveren.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android