Luister
muziek
25 September 2023 05:57
Deel dit artikel:

Jan Bakens, de man achter het alombekende Zaal Bakens in Budel

In de laatste vier decennia van de vorige eeuw was Budel een echt uitgaanscentrum. Het dorp telde een groot aantal cafés. Om een aantal te noemen: Bongobar, Cambrinus, Corsobar, Coritabar, de Capucijner, van Vlierden, Du Commerce, Bonte Os, Citybar, Club 69, Old Inn, Down Town, Lucky, Donkey. Er was ruime keuze om een avond te gaan stappen. Dan was er in die tijd ook nog ‘Zaal Bakens’. Jawel, dat was ‘the place to be’.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Het was daar dansen en sjansen. Menig echtpaar heeft elkaar leren kennen tijdens de dansavonden in Zaal Bakens. Tijdens het weekend kwamen daar ook de Duitse militairen van de legerplaats, die kwamen in uniform en dat maakte toch wel indruk op de dames. De fietsenstalling van Zaal Bakens lag tegenover de zaal, naast de cafetaria van Fried van Kessel; die pikte zo ook nog een graantje mee, want een ‘frietje met mayo’ ging er altijd wel in voor men na een dansavond op de fiets naar huis trapte.

Maar wie was Jan Bakens? Jan Bakens werd op 31 januari 1915 geboren in Asten als zoon van Johannes Bakens (1887-1968) en Dorothea Maria van Roij (1889-1965). Vader Bakens was broodbakker. Het gezin Bakens-van Roij telde twaalf kinderen, waarvan Jan de oudste was. In 1939 trouwde hij met Anna de Laat uit Budel, dochter van Jan en Antoinetta de Laat-Bekkers.

Jan en Anna Bakens-de Laat vestigden zich in Budel waar Jan beheerder en filiaalhouder werd van ‘de coöperatiewinkel’ in het centrum van Budel, dr. Ant. Mathijsenstraat 1. Later was dit de groentewinkel van Sprankenis en daarna stoffenhandel De Greef. In 1953 bouwde Jan Bakens aan de Deken van Baarsstraat een danszaal. In die tijd was dat een gedurfde onderneming waarbij men ook nog afhankelijk was van de goodwill van de pastoor, het was nog in de roomse tijd! In oktober 1958 werden de ‘Beierse Avonden’ in zaal Bakens afgelast in verband met het overlijden van paus Pius XII. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Maar het initiatief van Jan Bakens pakte goed uit: ‘Zaal Bakens’ werd een begrip in Budel en omgeving. Gerenommeerde orkesten verzorgden de muziek.

Politiek

Bakens was ook actief in de gemeentepolitiek van Budel en is raadslid en wethouder geweest. Hij was ook een groot voetballiefhebber; jarenlang was hij voorzitter van sv Budel. Bij het 25-jarig jubileum van de voetbalclub in 1954 adverteerde Jan Bakens met de tekst: ‘Voor alle vermaak naar de grote zaak’!

Uit het huwelijk van Jan en Anna Bakens-de Laat werden zes kinderen geboren: Jan jr., Tonny, Theo, Fred, Paul en Ria. Zoon Jan Bakens jr. kennen we in ons heemgebied als de schrijver van boeken over Budel. Vijf titels staan op zijn naam:’ ’t Is crimineel’, ‘Buuls Volk’, ‘Ich bin van Buul’, ‘Budels Teutenvolk’ en ‘Dat wat Budel bezig hield’. Zoon Theo Bakens kreeg bekendheid als solo-gitarist bij de populaire coverband ‘The Starfighters’. Uiteraard speelde deze muziekband vaak in ‘Zaal Bakens’. Zoon Fred Bakens trad in de politieke voetsporen van zijn vader. Fred was eveneens gemeenteraadslid en wethouder van Budel.

‘Zaal Bakens’ werd later ‘Disco-Dancing RIVA’ van Tiny Hoens (verhuisde in 1984 naar Nederweert), daarna café-zaal ‘Rio’ en uiteindelijk ‘de Bierparel’ van de Budelse Brouwerij. Jan Bakens overleed op 23 juni 1991, hij werd 76 jaar. Echtgenote Anna overleed op 20 februari 1999, zij werd 88 jaar. Jan en Anna Bakens, een ondernemend echtpaar. 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie