Luister
muziek
30 september 2023 - 05:50
Deel dit artikel:

In beeld: Kleurrijk, multi-functioneel en uniek Boudriepark geopend in Budel

Onder grote belangstelling, van jong en oud, werd vrijdagmiddag het vernieuwde Boudriepark in Budel geopend. Het is het vijfde park in Nederland dat vanuit een Athletic Skills-model is ingericht. Een sport- en spelveld dat aan minstens tien vormen van bewegen ruimte geeft.

cranendonck24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

“Het was een wens van me om een multi-court, zoals dat heet, te verwezenlijken”, vertelt wethouder Marcel Lemmen. “De school kan er ook gebruik van maken voor hun sportlessen buiten.” Samen met de burgmeester en enkele kinderen werd door drie keer te scoren tijdens een potje basketbal, het park geopend. Kinderopvang Klikkelstein was onder andere aanwezig om volop mee te doen met de workshops, van breakdance tot de denksport schaken. Ook de ouderen van Land van Horne gooiden een balletje op.

Doordacht systeem

Niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond, is het een en ander gerealiseerd in het Boudriepark. De gemeente heeft samen met buurtbewoners en sportverenigingen om de tafel gezeten om tot het huidige ontwerp te komen, boven èn onder de grond. Door een ingenieus wateropslag- en afvoersysteem is het de bedoeling dat bij heftige regenval het park begaanbaar blijft. Onder het kleurrijke multi-court ligt een waterbuffer dat daarvoor zorgt. Dat daarvoor geen enkele boom in het park daarvoor geruimd moest worden, was één van de voorwaarden van vele bewoners.

“Het groene aanzicht en de prachtige vijver blijven daardoor in tact”, vertelt een van de omwonenden. Een andere Budelnaar, wonende in het bejaardenhuis is ook enthousiast: “Het is prachtig zo voor de jeugd. En ik maak ook graag een rondje op mijn scootmobiel door het park.”

Een led-lantaarnsysteem, dat als het schemer wordt minder fel schijnt voor de omliggende huizen, maar wel op beweging reageert, komt zowel het woonplezier als de veiligheid ten behoeve.

Bewegen in de buitenlucht

In de Nederlandse cultuur is het niet zo gebruikelijk om buiten te sporten, zoals bijvoorbeeld in China of Israël. Maar toch zie je het bij sportscholen sinds corona wel meer opkomen, dat er buiten activiteiten gedaan worden. Niet alleen hardlopen, maar ook krachttraining. Calisthenics-toestellen dragen daar aan bij. Tijdens een van de vele demonstraties werd getoond wat je allemaal kan doen op de toestellen. “Door kinderen zo te betrekken, hopen we niet alleen dat ze meer plezier krijgen in bewegen, maar zich ook mede verantwoordelijk voelen voor het behoud,” vertelt een van de demonstranten.

Onderhoud en toezicht

“Het park wordt in het reguliere onderhoud meegenomen en we gaan er op toezien dat er goed mee omgegaan wordt”, vult Lemmen aan. Hangjongeren blijven er altijd. In het verleden is de keet weggehaald, na vernielingen. Door de buurt er bij te betrekken en toezicht door handhaving, hoopt men het park in stand te houden. 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie