Luister
muziek
2 december 2023 - 08:31
Deel dit artikel:

'Sinterklaas herinnert mij aan mijn zorgeloze kindertijd'

Sinterklaas herinnert mij aan mijn zorgeloze kindertijd. Toen ik mijn schoentje zette, met tekeningen voor de Sint en wortels voor het paard. Nu snap ik waarom we ons rond Sinterklaas altijd bewusteloos aten aan wortelstamppot. Later, toen ik erachter kwam dat ons mam Sinterklaas speelde, legde ik Bossche bollen bij de kachel. Haar lievelingsgebak. Zij zorgde dan voor een verrassing in mijn schoentje. Meestal nieuwe veters.

cranendonck24
  / Jan Strick
  • Beeld - Jan Strick
Advertentie

Ik stam uit de tijd dat Piet nog inktzwart was en word doodziek van die roetveegdeskundigen. Wat willen die wereldverbeteraars?? Gaan ze nu het privéleven van Sinterklaas doorspitten, waardoor hij straks alleen nog mag verschijnen in korte broek en alpinopet? Voorlopig is Sinterklaas de enige geestelijke die nog kinderen op schoot mag nemen, zonder dat er een proces-verbaal van komt.

Ik hoorde dat Sint dit jaar, vanwege bezuinigingen, de moskeeën overslaat, omdat daar teveel schoentjes binnen staan. Ik heb nog altijd die zoete Sinterklaas-herinnering dat we ’s nachts onze warme nest uit moesten en de keukentafel bezaaid lag met cadeaus en snoep. Keiharde suikerbeesten, die je je tandglazuur kostten. Wij kregen functionele cadeaus: sloffen, pyjama of een schooltas. Als het véél moest lijken, kreeg je vijftien cadeaus: een vulpen, inktlap, gum en 12 kleurpotloden (apart ingepakt). Wat waren we brááf rond Sinterklaas, al werd er hevig gesteggeld als aan de letter ‘M’ meer chocola zat dan aan de ‘J’.

Onze buurman, Sjef, was onze vaste huis-Sinterklaas. Hij loog altijd dat hij wekenlang aan de schoorsteen had geluisterd, terwijl hij verrekte van de hoogtevrees. Hij was al bang als hij uit een diep bord moest eten. Eén jaar moest Sint Sjef áfzeggen, vanwege schimmelinfectie.

Geen dure dingen. We kwamen thuis niks tekort maar met negen kinderen droop het vet niet van de pannen. Ik vroeg altijd een leren voetbal. Liefst een witte, die je ook ’s avonds zag. Die kreeg ik ook, maar wel een tweedehandse, die ons vader had geregeld via mijn peetoom, die voorzitter was van VV Maarheeze. Met flink wat boenwas blonk die bal weer als de schedel van Kees Jansma. Daarna ging ons moeder er nog eens met de witkwast overheen. Als je die bal kopte, liep je dagen met witte kringen in je haar.

Tijden veranderen. Sint waagt zich niet meer op het dak, met al die zonnepanelen en voor veel verwende kinderen is het brave verlanglijstje van vroeger een “eisenpakket” geworden. Ook mijn eigen kinderen waren al vroeg bijdehand. Half november sjouwden ze alle speelgoed naar de zolder, zodat Sinterklaas maar niet zag dat ze alles al hadden!

Mijn vrouw en ik vieren geen Sinterklaas meer maar gunnen onszelf ook wat. Zij wil nu een “strijkijzer met afstandsbediening.” Vorig jaar kregen we van de Sint de allernieuwste tv met “irritatiescherm.” Een tv die automatisch andere zenders opzoekt, als een “ergerlijk persoon” in beeld komt. Hij staat nog ingesteld op Diederick Gommers. Die ‘virusfrits', met zijn coronasprookjes.

Begin 2024 stellen we hem opnieuw in, op Gerard Joling.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie