We maken het natste najaar sinds tijden mee. Waar we de laatste jaren juist heel droge jaren hadden, gaat 2023 het natste jaar worden in decennia. "Met deze weersextremen moeten we dealen", zegt waterschap De Dommel.
In heel Nederland en ook bij ons, is het door de vele regen kletsnat. Al maanden regent het, dat geeft flinke overlast op sommige plekken en dat is vervelend. Dit speelt vooral in de gebieden rond de Reusel en de Beerze. Ondergelopen paden, water op het land en modderige akkers of nattere tuinen. Waterschap De Dommel: "Wij begrijpen dat dit heel vervelend is voor de mensen en ondernemers die dat betreft. Zeker als er economische schade is, en dat is voor een aantal boeren het geval. Waar mogelijk nemen wij maatregelen in het veld, die de lokale overlast kan verminderen."
Deze situatie is het gevolg van de enorme hoeveelheid regen. Meer dan 1000 millimeter viel er al dit jaar, dat is een kwart meer dan normaal. We hadden de natste oktober in 120 jaar en ook in november viel er dubbel zoveel regen.
Het waterschap werkt al een aantal jaren aan een robuust watersysteem. Dat is de watertransitie. "In de toekomst willen we een watersysteem dat beter bestand is tegen extreem droog en extreem nat weer, zoals nu. Maar ook dan kunnen we niet garanderen, dat er nooit meer wateroverlast is, als er heel veel regen valt."
Behalve met wateroverlast en waterkwaliteit hebben we nog meer te maken met structurele verdroging in ons gebied. Verdroging is een bedreiging voor natuur, landbouw en bewoners. Waterschap: "In beekdalen zijn we nu ook actief om beekherstelprojecten om onder andere droogte tegen te gaan. En tegelijkertijd in natte perioden water af te kunnen voeren. Dat is balanceren. Behalve in de beekdalen gaan we ook aan de slag op de hogere delen in ons gebied. De watertransitie is pas net begonnen. We gaan daarvoor graag in gesprek met mensen in ons gebied."
Verder zegt het waterschap van onze regio: "We staan achter onze keuzes om meer ruimte voor water te creëren, voor droge en voor natte situaties. We moeten water vasthouden én water opvangen. De huidige situatie laat zien hoe hard die ruimte ook in de toekomst nodig is. We zien nu geen reden om te twijfelen aan de beekherstelprojecten of het waterbeheer dat we voeren."
Ze blijven kritisch volgen en evalueren wat het effect is van hun ingrepen in het watersysteem. "Dat is hoe we altijd werken. Ook de recente ervaring nemen we mee. En als blijkt dat het beter kan, dan lossen we het op. Daar staan we voor open. Waterschapswerk is mensenwerk."
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android