Luister
muziek
18 december 2023 - 15:44
Deel dit artikel:

Defensie met kazerne terug in Budel? De mogelijkheid wordt onderzocht

Er wordt gezocht naar mogelijkheden om de Nederlandse Defensie sterker te maken. Daarvoor is meer ruimte nodig. De Nassau-Dietzkazerne in Budel is in beeld. Ook het oefenterrein Weerterheide zou uitgebreid moeten worden.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

Dat staat in een programma dat door de overheid is gepubliceerd. Defensie zoekt naar ruimte binnen Nederland. Fysieke ruimte zoals kazernes en oefengebieden. Maar ook (milieu)ruimte om bijvoorbeeld te kunnen varen, vliegen en rijden binnen passende normen. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) staat welke activiteiten van Defensie (reikwijdte) worden onderzocht en hoe dat onderzoek plaatsvindt (detailniveau).

Om te transformeren naar een toekomstgerichte krijgsmacht investeert Defensie in haar mensen, het materieel en de faciliteiten en werkt Defensie samen met haar partners aan de versterking van de militaire capaciteiten. Hierbij worden accenten gelegd op basis van actuele ontwikkelingen in de veiligheidscontext.

Belangrijke opvanglocatie

De Nassau-Dietzkazerne in Budel en oefenterrein Weerterheide, tussen Budel en Weert, worden specifiek benoemd in de plannen. Geschikt voor het omvormen naar een oefendorp van een reeds bebouwde locatie van Defensie zijn de locaties in Budel en het daar nabij gelegen oefenterrein. "Op dit moment is Budel een belangrijke opvanglocatie van het COA, waarbij gesproken wordt over langjarige voortzetting. Met Budel als alternatief is er nog geen besluit genomen over het eventueel aanpassen van de huidige functie of het combineren van beide functies, al dan niet gefaseerd in de tijd", staat in het plan.

Bestaande oefenterreinen uitbreiden

Een alternatief is een onbebouwd terrein aanwenden. Gelet op de voorgenomen activiteiten (dronegebruik) is het eigenlijk alleen voorstelbaar om op bestaande oefenterreinen de oefenfaciliteiten uit te breiden. "De oefenterreinen die het meest voor de hand liggen zijn de oefenterreinen waar bebouwingsmogelijkheden in potentie mogelijk zijn." Dat is volgens Defensie Weerterheide.

Er volgt nog een verdere uitleg over de plannen. In een bijeenkomst in januari 2024 wordt er toelichting gegeven.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie