Net als in de rest van Nederland is het hele Dommelgebied kletsnat. Niet alleen in de beekdalen, maar ook in de hoger gelegen gebieden staat het grondwater dicht onder het maaiveld en soms erop. De bodem is door de maandenlange regen verzadigd als een volle spons. De grondwaterstand is overal veel hoger dan normaal. "We houden de situatie ook tijdens de feestdagen goed in de gaten", zegt waterschap de Dommel.
"Dit doen we door de waterstanden en weersvoorspellingen nauwlettend te monitoren. Pompen, gemalen, krooshekken en duikers worden buiten extra gecontroleerd. We treffen voorbereidingen in Sint-Oedenrode. Als er vanavond en morgen nog veel regen valt, grijpen we in om wateroverlast te voorkomen."
Waar het waterschap de laatste jaren juist heel droge jaren had, gaat 2023 het natste jaar worden in decennia. Regen die nu nog valt, zakt niet meer in de bodem, maar stroomt naar sloten en beken. Het is nu extra belangrijk dat het water daar goed kan wegstromen om uiteindelijk in de Maas terecht te komen. Daarom worden duikers en krooshekken extra gecontroleerd door onze medewerkers in het veld. En meteen schoongemaakt als ze verstopt zitten, zodat het water er weer goed doorheen kan. De pompen en gemalen krijgen extra controles om te voorkomen dat ze uitvallen.
Het water staat overal hoog. Binnen de bebouwde kom treffen maatregelen waar nodig. Zo maakten we in Boxtel een nooddijkje. En op verschillende plekken zijn vandaag noodpompen ingezet om wateroverlast te voorkomen. De Dommel bij Sint-Oedenrode is een kritiek punt binnen de bebouwde kom, we verwachten dat daar de waterstand nog gaat stijgen. Als er echt nog veel meer regen valt gaan we noodmaatregelen nemen ter hoogte van de Brockstraat en de Jongsingel. De Dommel loopt door de kern van Sint-Oedenrode. Als het nodig is nemen we maatregelen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zandzakken om het water tegen te houden.
Veel waterbergingsgebieden in ons werkgebied doen hun werk. Zoals de Rummeling in Maarheeze. Hier stroomt automatisch water het Sterksels Kanaal in, als het daar boven een bepaald niveau komt.
Vooral in het buitengebied zorgen de hoge grondwaterstanden in combinatie met hoge volle beken voor wateroverlast. Hoe vervelend we het ook vinden, wij kunnen daar op dit moment niet veel aan doen. De gemalen draaien al op volle toeren en we voeren het water zo veel mogelijk af naar de Maas.
Bij het KNMI-meetstation Eindhoven viel in veertig jaar niet eerder zoveel regen in oktober en november als nu. "Afgelopen jaren hadden we juist te maken met extreem lange droge periodes die soms kort onderbroken werden door ‘regenbommen’", aldus het waterschap. "Dan valt in korte tijd zeer veel regen, wat vaak zorgt voor grote wateroverlast. Nu valt er ook extreem veel neerslag, maar verspreid over een lange periode. Daardoor kunnen we het regenwater veel beter vasthouden in ons gebied. Zo bouwen we een goede buffer op voor droge periodes, die ook zeker weer gaan komen."
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android