Eind januari waait er op Hogeschool de Kempel in Helmond een andere wind! Studenten van de Design Academy Eindhoven onthulden verfrissende ideeën om creativiteit bij kinderen blijvend te stimuleren. Met hun presentatie ‘Color outside the lines’ krijgen leerkrachten inspiratie om de aandacht voor cultuureducatie in het basis- én voortgezet onderwijs te vergroten.
Vanuit het onderwijs is er veel interesse om kinderen en jongeren creatief te prikkelen. “We zijn verheugd om de studenten van de Design Academy hier te ontvangen” aldus Henriette Wachelder, cultuurdrager en dans- en dramadocent van de Kempel. “We vinden het enorm belangrijk dat er binnen het hoger onderwijs niet alleen aandacht is voor rekenen en taal, maar dat kinderen zich ook op cultureel en creatief gebied leren ontwikkelen. De studenten van de Design Academy laten onze toekomstige leerkrachten innovatieve ideeën zien waarmee zij cultuureducatie binnen en buiten lestijd aan bod kunnen laten komen.”
Die aansporing is wat initiatiefnemer RICK, cultuurpartner in Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant, beoogt. “Elke leerkracht vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de culturele en creatieve ontwikkeling van de leerling. Aan besef ontbreekt het niet” aldus Marieke Scharroo, cultuurcoach bij RICK. “Het zijn factoren als tijd en prioritering waar de schoen knelt. En dat is logisch, want scholen worden afgerekend op concrete en meetbare prestaties op gebied van rekenen en taal. Niet op hoe inventief of muzikaal een kind is. Terwijl we wel massaal naar de Dutch Design Week gaan en festivals bezoeken! Voor cultuuronderwijs kijken we vaak naar mogelijkheden bínnen het klaslokaal en culturele instellingen. Het is interessant om eens te kijken naar mogelijkheden daarbuiten, zoals interventies in de gezamenlijke ruimten op scholen.”
De studenten van de kunstopleiding keken ‘buiten de lijntjes’ hoe kinderen zich creatief kunnen ontwikkelen. Ze gingen het gesprek aan met de Triolier in Budel, OBS Cranendonck in Maarheeze en het Peelland College in Deurne. Remco, leerkracht groep 8, is enthousiast. “Het is een interessante ervaring voor zowel leerlingen als docent om buiten de vertrouwde comfortzone te stappen. Het biedt een unieke kans om op een andere manier te denken en naar de dingen te kijken. Als leerkracht mis ik vaak de tijd en de middelen om het creatief denken te stimuleren. De bijeenkomsten met de Design Academy waren heel waardevol. Ik heb nieuwe inzichten en praktische handvatten opgedaan.”
Het onderzoek van de studenten is vertaald naar innovatieve concepten. Opvallend was de mobiele spelhoek waar kinderen spelletjes kunnen spelen van over de hele wereld. “Kinderen houden vaak van spelletjes. Een student heeft daar op een slimme manier gebruik van gemaakt. Met een prachtig ontworpen spelletjesmuseum krijgen kinderen toegang tot vermaak van over de hele wereld. Ter plekke kiezen ze een spel uit en gaan het met elkaar spelen. Zo gaan plezier en meer leren over een andere cultuur perfect samen”, licht Marieke Scharroo toe. Het project levert mooie pareltjes op waar wellicht meer toekomst in zit. “We zijn erg verrast door de studenten van Design Academy Eindhoven. Met een aantal gaan we verder in gesprek. Wie weet waar het toe leidt,” glundert Frank Rademakers, directeur van RICK.
Voor studenten van de Design Academy is deze realistische vraag uit het onderwijs een leerzame casus. “Dit biedt onze studenten een uitgelezen mogelijkheid om naar buiten te treden en in samenwerking met een opdrachtgever concrete ontwerpvoorstellen vorm te geven en uit te werken”, stelt Tessa Blokland van de Design Academy. In de praktijk leren studenten hun ontwerpen volledig toe te spitsen op de praktijk. “Tijdens het project heb ik waardevolle contacten gelegd die me helpen om mijn ideeën verder uit te werken en volledig af te stemmen op de behoefte! Ik kijk uit naar meer creativiteit in het onderwijs zodat kinderen hun eigen talenten kunnen ontdekken”, licht studente Denise Huigen toe.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android