Luister
Live
3 augustus 2020 - 08:16
Deel dit artikel:

Budelse Antonius Mathijsen werd alom bekend door zijn uitvinding van het gipsverband

Dr. Anton Mathijsen is de bekendste Cranendoncker die er is. Hij was een Nederlands militair geneeskundige die internationaal vermaard werd om de uitvinding van het gipsverband. Heemkundekring De Baronie van Cranendonck duikt in zijn verhaal.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck / Google Streetview

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Antonius Mathijsen werd op 4 november 1805 in Budel geboren als zoon van de chirurgijn Lodewijk Mathijsen. Nadat hij de lagere school in Budel en de Latijnse school in Weert had bezocht, begon Mathijsen zijn medische studies rond 1823 aan het militair hospitaal in Brussel. In 1928 volgde zijn aanstelling tot officier van gezondheid 3e klas en maakte hij in 1831 de tiendaagse veldtocht mee. In 1837 promoveerde Mathijsen tot dokter in de genees- en heelkunde aan de universiteit van Giessen.

Uitvinding
In 1851 deed Dr. Mathijsen in Haarlem een opzienbarende nieuwe uitvinding, namelijk een bruikbaar gipsverband. Dit gipsverband deed snel opgang, mede door de activiteiten van een aanvankelijk bevriende arts in Venlo, P. van de Loo, en kreeg veel bewondering en is veel gebruikt.

Dr. Mathijsen kreeg veel nationale en internationale onderscheidingen van staatshoofden, militaire instanties en geneeskundige genootschappen. In 1868 keerde hij terug naar Budel. Aangezien hij niet was getrouwd, nam hij zijn intrek bij zijn zus, die in 1875 naar Hamont verhuisde. Ook Dr. Mathijsen verhuisde toen naar Hamont, waar hij op 15 juli 1878 overleed en begraven werd.

Monument in Budel
Inmiddels staat een alom bekend monument in Budel ter nagedachtenis aan Mathijsen. In 1938 werden de eerste voorbereidingen getroffen voor het monument, door de toenmalige burgemeester Van Hout. De oorlog was de oorzaak, dat de onthulling pas kon plaatsvinden op 24 december 1946.

Op de gevel van café De Bonte Os is een plaquette bevestigd. Hier stond voorheen zijn geboortehuis. Ook een straat in Budel is naar hem vernoemd: de Dr. Ant. Mathijsenstraat.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug