Luister
Live
11 maart 2022 - 06:03
Deel dit artikel:

Boerenbond verdwijnt na decennia uit Budel

De Boerenbond in Budel gaat de deuren sluiten. Dat betekent dat de winkel op het gebied van tuin en buitenleven na bijna honderd jaar uit het dorp verdwijnt.

cranendonck24
  / Sandy van der Sanden

“Zaterdag 26 maart is onze laatste verkoopdag,” vertelt Peter van Mierlo, bedrijfsleider van de Boerenbond in Budel. “Een paar weken geleden is vanuit hogerop besloten dat deze locatie dicht gaat en dat het personeel over de andere winkels verdeeld gaat worden.”

We gaan wat dieper in op de geschiedenis van de winkel, die eigenlijk niet meer weg te denken is uit Budel. "Pater van den Elsen uit Gemert is de grondlegger van de Boerenbond-coöperatie. Onze Boerenbond is begonnen op een plek achter de kerk en waarschijnlijk in de jaren '70 ergens naar de huidige locatie verhuisd. We weten niet precies wanneer die winkel open gegaan is, maar dat is bijna honderd jaar geleden. Er is drie keer uitgebreid, ergens in 1995 voor de laatste keer met een bouwmarkt erbij die nu weer verdwenen is", vertelt Peter.

Pets Place

Begin 2004 heeft de IJsvogel Groep de franchise overgenomen en is het Pets Place toegevoegd. De naam blijft behouden in de volksmond. In Budel is het assortiment voor dieren behoorlijk uitgebreid. De bouwmarkt is geheel verdwenen en de winkels richten zich voornamelijk op tuin en dier.

Museum

De Boerenbond-winkels an sich verdwijnen niet. Voor de vertrouwde producten kunnen klanten na 26 maart terecht bij vestigingen in Weert of Valkenswaard. Voor meer informatie over de geschiedenis is een bezoek aan het Boerenbondmuseum in Gemert wellicht de moeite waard.

Begrip

Een klant die in de Boerenbond is, zegt: "Jammer dat de Boerenbond verdwijnt, ik sta ervan te kijken. Eigenlijk is het al lang een begrip in Budel. Ik kom hier altijd voor specifieke dingen."

Verderest

Naar verluidt vestigt kringloopwinkel Verderest zich in het pand aan de Nieuwendijk. Al een lange tijd is die winkel op zoek naar een nieuwe locatie. Eerder gaven zij al aan dat ze meer ruimte hebben, dan ze nu aan de Nieuwstraat in Budel hebben.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug