Tijdens de eerste algemene ledenvergadering van Vereniging BIVAK is het hernieuwde praktijklokaal op het BRAVO! College in Budel geopend.
BIVAK is een afkorting van ‘Bijzonder Innovatief Vakonderwijs’ en is een initiatief van het BRAVO! College, Ondernemers Contact Cranendonck (OCC), Kr8tig, gemeente Cranendonck en VOCAAL. De vereniging zelf is een initiatief van de Cranendonckse ondernemers. “Een van de doelen van de vereniging is: het behoud van kwalitatief goed technisch onderwijs in Cranendonck”, vertelt Jack Vlassak tijdens de eerste algemene vergadering, waar Cranendonck24 bij aanwezig was. “We hebben niet stilgezeten het afgelopen jaar. Er zijn nieuwe ontwikkelingen waarbij we een mbo-traject willen gaan financieren.”
De vergadering is bestemd voor de betrokken leerbedrijven, bedrijven die lid zijn en donateurs. “We willen onze leden blijven informeren, alle feedback is welkom. De samenwerking met de leerbedrijven is essentieel“, aldus Jack. “We blijven een verbindende factor om zo actueel mogelijk opdrachten uit het bedrijfsleven aan te bieden op school.” Bijvoorbeeld de opdracht van Bouwbedrijf Vlassak, genaamd ‘Vakantiepark de Budelse Bergen’. De leerlingen maken schetsen, 3D-tekeningen, maquettes en geven diverse presentaties aan Jack Vlassak. “Leerlingen gezamenlijk opleiden en betrekken bij het lokale bedrijfsleven geeft hen een beeld over de kansen en mogelijkheden in Cranendonck”, vertelt Ruben Barten, directeur van het BRAVO! College in Budel.
Barten: “De instroom van leerlingen groeit, dus er zijn meer leerbedrijven nodig om dit type onderwijs vorm te kunnen geven. In het vernieuwde praktijklokaal krijgt de leerling diverse opdrachten om te ontdekken wat het beste bij hem of haar past. Samen met de leerlingcoach wordt een matchend leerbedrijf geselecteerd voor de daaropvolgende stageperiode.”
Initiatiefnemer Jan en voorzitter Jack Vlassak openen de deuren van het hernieuwde praktijklokaal. Het lokaal is zodanig ingericht dat leerlingen kunnen metselen, timmeren, maar ook kunnen programmeren of (technisch) tekenen. Docenten Dyon de Greef, Maikel Baten en Roel Derks leiden de genodigden rond en geven weer hoe er in de praktijkomgeving wordt gewerkt. “We willen de leerlingen alle kanten van de techniek laten proeven”, zegt Dyon.
Om de praktijkomgeving aantrekkelijk te houden voor leerlingen is de samenwerking met lokale leerbedrijven belangrijk. Zo wordt er momenteel door CSB Installatietechniek gewerkt aan een totaalopstelling, van waterstofketel en vloerverwarming tot zonnepaneel. Het geeft leerlingen een beeld van de praktijk en aan ieder onderdeel is een opdracht verbonden.
Aan het einde van de feestelijke heropening kunnen aanwezige leerbedrijven aangeven wat zij nog kunnen en willen bijdragen, wat zij denken dat een leerling moet kunnen en wat er eventueel nog ontbreekt. Dit om de samenwerking te bevorderen en zo de toekomstige vaklui het beste van alle kanten mee te kunnen geven.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android