Luister
Live
21 november 2020 - 11:45
Deel dit artikel:

Maatjesproject Cranendonck geeft steuntje in de rug: 'Zo wordt de wereld een beetje beter'

Meer dan een miljoen mensen in ons land staan er vaak alleen voor. Zij hebben geen of weinig contacten. Met maatjesprojecten zorgen we ervoor dat Nederland verbonden blijft. Ook in Cranendonck kun je terecht bij het Maatjesproject.

cranendonck24 / Cordaad Welzijn

Het project in Cranendonck is een van de onderdelen van Cordaad Welzijn. Marlon Korsten van Cordaad Welzijn en vrijwillig coördinator Janny Meijdam zorgen er samen voor dat maatjes gekoppeld worden aan deelnemers. “Vaak krijgen wij van collega’s uit het Sociaal Team de vraag of er maatjes beschikbaar zijn voor hun klant met een hulpvraag", vertelt Marlon. "Dit zijn vaak diverse soorten vragen, van helpen bij het weer op orde krijgen van de administratie tot meer aansluiting vinden bij het verenigingsleven in Cranendonck. Ook stappen klanten zelf naar ons toe. Als de vraag is gesteld neem ik contact op met Janny, de vrijwillig coördinator voor het vervolg.“

Janny let vervolgens contact met de deelnemer en samen kijken ze waarvoor die persoon tijdelijk een steuntje in de rug zou kunnen gebruiken. Vervolgens is het maatwerk om de deelnemer aan een daarvoor geschikt maatje te koppelen. "Gelukkig lukt het vaak om een goede match te vinden en dat geeft veel voldoening voor iedereen", zegt Janny. "We stellen een doel waar de deelnemer met behulp van het maatje naartoe wil werken. Na een tijdje hebben we een evaluatiegesprek met z’n drieën om te horen hoe het contact loopt en aan het eind van het traject, vaak na ongeveer een jaar, een eindgesprek. Soms kan een traject ook korter uitvallen, omdat het doel al sneller bereikt is.“

Maatwerk
Marlon vult aan: “Janny doet verder ook de intakes met nieuwe vrijwilligers, de maatjes” Janny: “Ja, we bespreken dan wat hij of zij zou kunnen en willen betekenen voor iemand.” Want Janny kent het maatjesproject door en door, zegt Marlon. "Ze kent de vrijwilligers en deelnemers allemaal persoonlijk, dat is echt een meerwaarde voor het project. Zo kun je echt maatwerk bieden en dan kunnen de deelnemers en de maatjes ook altijd op ons terugvallen als dit nodig is.”

Iets voor anderen betekenen
Nadat Janny haar carrière met betaald werk achter de rug was, wilde ze op een gegeven moment weer iets gaan doen buitenshuis. "Iets wat ik leuk vond en bij mij paste, iets voor een ander kunnen betekenen." Haar oog viel toen op een advertentie van Cordaad Welzijn in de krant en zo is ze vrijwillig coördinator bij het Maatjesproject geworden. "Mij levert het een gevoel op van zinvol bezig te zijn. En ook om ergens bij te horen, in dit geval Cordaad Welzijn met zijn medewerkers en vrijwilligers. Er is regelmatig overleg met Marlon om de zaken door te spreken. Het kost mij niet heel veel tijd, een paar uurtjes gemiddeld. Soms zijn er wat drukkere periodes en soms rustige.”

Steuntje in de rug
Marlon: “We vinden het erg belangrijk dat we werken met betrouwbare vrijwilligers, die hebben we zeker wel in onze maatjes en in Janny gevonden.” Janny: “In de zeven jaar dat ik dit vrijwilligerswerk doe, heb ik veel geleerd over hoe verschillend leefsituaties en omstandigheden van mensen kunnen zijn. Petje af voor mensen die zich - al dan niet tijdelijk - in moeilijke omstandigheden bevinden en dan voor hulp durven aan te kloppen. En hoe fijn is het als het dan een stukje beter gaat met behulp van een maatje die net dat steuntje in de rug kan geven dat nodig is. Petje af ook voor de vrijwilligers die zich belangeloos voor een medemens inzetten. Zo wordt de wereld een beetje beter.”

Wil jij meer weten of je ook inzetten als maatje bij het Maatjesproject Cranendonck? Bel of mail gerust naar Marlon Korsten via 06-20372237 of marlonkorsten@cordaadwelzijn.nl.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug