Luister
muziek
26 juli 2022 - 09:49
Deel dit artikel:

Veel en veel te weinig regen in onze regio: 'Grote veranderingen gaan komen'

Wat een week weer: Dinsdag verzengend heet met bijna 40 graden en nu is het ‘maar’ de helft zo warm. De buitjes van de afgelopen dagen brachten wat verkoeling. Maar meer dan 5 tot 12 millimeter in drie dagen was het niet in ons gebied. "Veel en veel te weinig. En dat is niet voor het eerst", zegt Waterschap De Dommel.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Het Dommelgebied lijdt onder de droogte en hoge temperaturen. "En we maken ons op voor een toekomst waarin we zulke extremen vaker gaan meemaken. Dat kan voor niemand meer een verrassing zijn." Waterschap De Dommel zegt dat ook zij 'geen wonderen kunnen verrichten' tijdens deze droge en hete periode.

Oppompen verboden

"We houden het water dat er nog is, zo lang mogelijk vast in de beken door stuwen hoog te houden. En we beperken het watergebruik met verboden en regels. Zo is het in bijna ons gehele gebied verboden om water uit beken en sloten op te pompen. En dat verbod geldt echt voor iedereen. Ook voor beregenen met grondwater zijn strenge regels en daar controleren we op in het veld. Verder houden we de waterkwaliteit dagelijks in de gaten. Het zuurstofgehalte in het water zakt namelijk door de hitte en droogte. Dat is onder andere voor vissen een probleem."

Zuinig zijn met water

Het waterschap vraagt iedereen zuinig te blijven met water. "Bespaar en bewaar regenwater, grondwater en oppervlaktewater. En ook kraanwater, dat onze watercollega Brabant Water voor u maakt uit grondwater. Denk eens na over wat u zelf kunt doen. Als u nog niet zuinig bent, word het dan."

Grote veranderingen gaan komen

Voor de toekomst is er veel meer nodig: een watertransitie. Waterschap De Dommel: "En daar zijn we óók dagelijks mee bezig, samen met gebiedspartners. Ons beleid en ons gebied zullen we erop moeten aanpassen, zoals we onder andere in het grondwaterconvenant hebben afgesproken. Grote veranderingen kosten nu eenmaal ook tijd. Maar ze gaan komen, daar mag u op vertrouwen."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie