Luister
muziek
19 september 2023 - 06:11
Deel dit artikel:

Hotel in Reusel als tussenstop voordat asielzoekers naar Budel komen

Een hotel in Reusel biedt het COA de mogelijkheid om daar asielzoekers te laten overnachten voordat ze naar Budel verplaatst worden om hun registratieprocedure te doorlopen. Dit moet de druk op het Cranendonckse azc verlagen.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

In juni heeft de gemeente Reusel-De Mierden een bericht gepubliceerd over de opgave die alle gemeenten hebben voor de huisvesting van vluchtelingen, asielzoekers en vergunninghouders. Zoals voor veel gemeenten is dat ook voor Reusel-De Mierden een flinke kluif. De instroom van vluchtelingen blijft hoog en de huidige opvanglocaties bieden onvoldoende plaatsen. Het COA zoekt dus voortdurend naar nieuwe en aanvullende mogelijkheden.

Fletcher-hotel De Kempen

Na een oproep van het COA aan hotelketens in Nederland om capaciteit beschikbaar te stellen voor de tijdelijke opvang van asielzoekers, heeft Fletcher-hotel De Kempen, aan de Turnhoutseweg in Reusel, zich aangemeld bij het COA als overnachtingslocatie. Het COA heeft daarop de gemeente gevraagd om mee te werken aan de tijdelijke noodopvang voor asielzoekers in het hotel. Dat betekent dat maximaal 68 asielzoekers aan het eind van de middag voor één overnachting in het hotel verblijven. De daaropvolgende dag vertrekken zij naar het asielzoekerscentrum in Budel, waar zij de registratieprocedure doorlopen. Na het registratieproces vertrekken de asielzoekers naar een tijdelijk onderkomen in een asielzoekerscentrum in Nederland. Door de inzet van het Fletcher-hotel hoeft de gemeente Reusel-De Mierden niet verder op zoek naar een geschikte locatie om asielzoekers op te vangen.

Het college heeft besloten om mee te werken aan het verzoek van het COA en vraagt de raad in te stemmen met de inzet van deze tijdelijke opvangmogelijkheid. Inmiddels heeft het college de direct omwonenden van het hotel bezocht om hen te informeren.

Geen extra druk op woningmarkt

De gemeente Reusel-De Mierden onderzoekt verder of er mogelijkheden zijn om tijdelijke huisvesting te creëren voor onder andere vergunninghouders buiten de bestaande woningvoorraad om. Dat voorkomt extra druk op de huidige woningmarkt. Uiteindelijke doorstroming van vergunninghouders vanuit tijdelijke huisvesting naar een permanente woning zal pas op een later moment plaatsvinden. "Dat kan zijn binnen onze gemeente naar een van de vele woningbouwprojecten de in de komende jaren gepland staan of buiten de gemeente als een vergunninghouder elders wil wonen. In dit onderzoek worden ook de kamers van het Fletcher-hotel betrokken die niet voor de overnachting van asielzoekers worden ingezet. Over inzet van die kamers is nog geen besluit genomen", aldus de gemeente.

Gastvrije ontvangst

Het gemeentebestuur van Reusel-De Mierden vindt het belangrijk dat er tijdelijke opvang kan worden geboden in de vorm van deze overnachtingslocatie. Ze zeggen: "Daarmee creëren we een gastvrije ontvangst voor mensen op de vlucht en kan de gemeente voldoen aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid en de opgave die er ligt."

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie