Luister
muziek
31 maart 2024 - 11:24
Deel dit artikel:

'Tuntje Broeëd': de tevreden, goedlachse en lieve bakker uit Budel

In oktober 2012 hoorde je het overal in Budel: "Tuntje Broeëd is overleden". De bakker die altijd goede zin had en voor iedereen een vriendelijk woord. Hij had een positieve levensinstelling en veel gevoel voor humor. Zo was Tonny Teeuwen zoals hij met zijn zondagse naam heette.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Tonny Teeuwen was nog een échte bakker. Zo eentje die het vak geleerd had van zijn vader en die had het weer op zijn beurt geleerd van zijn vader en die weer van zíjn vader. Zo’n bakker die de oven nog stookte met takkenbossen en die door zijn vakkennis precies wist wanneer de oven heet genoeg was.

Het gezin Teeuwen

Tonny Teeuwen werd op 26 januari 1936 in Budel geboren als zoon van bakker Toon Teeuwen en Rosalie Waterschoot. Het gezin telde zeven kinderen, waarvan er zes de volwassen leeftijd bereikten.

Werken in de bakkerij

Als oudste zoon was Tonny voorbestemd om bakker te worden, de derde generatie Bakker Teeuwen. Daartoe volgde hij de bakkersvakschool in Oudenbosch, waarna hij thuis in de bakkerij kwam werken. Tijd voor ontspanning was er ook. Zo was Tonny lid van de eerste raad van elf van CV Buulder Buk in 1954.

Maar de bakkerij ging toch voor, die nam hij in 1963 over van zijn vader. Hij kwam met zijn gezin in het huis van de bakkerij te wonen; dat was nog steeds in het oude pand van zijn vader en grootvader.

Zonen Ton en Roel: vierde bakkersgeneratie

Tonny Teeuwen was getrouwd met Mia Schepens; zij kregen twee kinderen: Ton en Roel. In de tussentijd waren huis en bakkerij aan vernieuwing toe. In 1979 vond de opening plaats van een nieuwe winkel, bakkerij en woonhuis op de hoek Nieuwstraat en Cranendoncklaan in Budel. In 1996 heeft Tonny de zaak doorgegeven aan zijn zoon Ton, de vierde bakkersgeneratie Teeuwen.

Pensioen

Tonny’s creativiteit als bakker ging ook een hoofdrol spelen in het leven na zijn pensionering. Hij ging naar de kunstacademie in Neerpelt. Daar stortte hij zich met hart en ziel op het vak van beeldhouwer. Hij werd lid van het Budelse Beeldhouwers Collectief Buulderberg. Om de twee jaar hielden deze kunstenaars een buitenexpositie: De Beeldentuin, een unieke beeldententoonstelling die altijd veel bezoekers trok.

Overlijden

De gezondheid van Tonny werd op den duur minder. Met al die dingen die hij zo graag deed, kreeg hij steeds meer moeite, omdat de kracht hem ontbrak. En dat was niets voor Tonny, want van half werk hield hij niet. Tonny overleed na een periode van langzame achteruitgang op 20 oktober 2012. Hij werd 76 jaar. Tonny Teeuwen blijft in ieders herinnering bewaard als ‘Tuntje Broeëd’, die tevreden, goedlachse en lieve bakker oet Buul.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie