Luister
muziek
25 September 2024 15:26
Deel dit artikel:

Documentaire over muzikale asielzoekers in Budel op nationale tv

Op het asielzoekerscentrum (azc) van Budel zitten mensen met bijzondere verhalen en talenten. Dat blijkt uit de documentaire die aanstaande zondag op NPO 2 te zien is.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Nova Wolters en Bibi van Haaren (uit Maarheeze) maakten samen de documentaire 'De Klank van Thuis'. De afgelopen zes maanden hebben de journalistiekstudenten gewerkt aan hun eigen film. Bovendien hebben Nova en Bibi deze documentaire weten te verkopen aan de NPO (omroep NTR) en is aankomende zondag voor het eerst te zien op nationale televisie. Onderaan dit artikel zie je de trailer.

Dit verhaal begon in Budel. Oorspronkelijk wilden Nova Wolters en Bibi van Haaren het verhaal vertellen van dit kleine dorp, dat tien jaar na de opening van het azc ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Al snel brachten vrijwilligers van het asielzoekerscentrum hen in contact met de inspirerende en muzikale verhalen van vluchtelingen. Waaronder die van Fadi (25) en Qusai (22), afkomstig uit Syrië.

LEES OOK: Burgemeester wil nú oplossing voor azc Budel: 'Voordat vlam in de pan slaat'

Deze korte documentaire volgt de twee vrienden, Fadi en Qusai, die Syrië zijn ontvlucht vanwege de uitzichtloze situatie. Beide muzikanten waren in hun eigen land succesvol en hebben elkaar voor het eerst ontmoet in de Opera van Damascus. In Nederland kruisen hun wegen zich opnieuw en we zien hoe muziek hen helpt een nieuw leven op te bouwen in een vreemd land. De documentaire laat zien hoe muziek fungeert als een universele taal in een wereld vol culturele barrières en belicht de uitdagingen van het leven als statushouder in Nederland.

Kansen

De documentaire speelt zich verder af in de regio van Limburg en Amsterdam, waar de vluchtelingen momenteel verblijven. De film laat zien hoe verschillende regio's van Nederland, met name Brabant, Limburg en Amsterdam, zich openstellen voor vluchtelingen en hen kansen bieden, die hun muzikale carrières sterk hebben bevorderd.

Gastvrijheid van Nederland

Door deze verschillende locaties toont de documentaire hoe de gastvrijheid in Nederland hen kansen heeft geboden, waardoor ze hun muzikale reis konden voortzetten. De warmte en steun die ze ontvingen, hebben een grote invloed gehad op hun integratie en ontwikkeling. Het doel van de documentairemakers is om de rest van Nederland dit verhaal te laten zien.

Aanstaande zondag wordt 'De Klank van Thuis' voor het eerst uitgezonden op NPO 2 om 16.25 uur. De trailer zie je hieronder.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie