Luister
muziek
15 juni 2021 - 11:15
Deel dit artikel:

Aantal woninginbraken fors toegenomen sinds versoepelingen

Het aantal woninginbraken is de afgelopen twee maanden met ruim een derde toegenomen in Nederland. Volgens Interpolis is tussen 31 mei en 6 juni 351 keer ingebroken, tegen 258 inbraken tussen 12 en 18 april. De toename is volgens de politie 1-op-1 terug te voeren op het versoepelen van de coronamaatregelen. We werpen hieronder ook een blik op Cranendonckse cijfers.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Er waren fors minder inbraken in de periode dat we zo veel mogelijk thuis moesten blijven, wat uiteraard ook heel logisch is. In coronatijd verplaatste de diefstallen zich meer naar de straat en werd er veel ingebroken in auto's en ook werden er veel fietsen gestolen. Ook (digitale) oplichting (en dus diefstal) nam enorm toe in coronatijd. Toen de avondklok was ingesteld, nam het aantal woninginbraken zelfs met 60 procent af.

Bij de versoepelingen zagen we meteen een stijging en nu dus ook weer. Het aantal inbraken neemt in het hele land toe, soms met 5 procent, maar er zijn ook plekken met 25 tot 30 procent meer inbraken. Wat opvalt is dat in huurwoningen meer wordt ingebroken dan in koopwoningen. Huurwoningen hebben vaak minder goed hang- en sluitwerk dus die huizen zijn meer in trek bij inbrekers. Verder speelt het mooie weer van de afgelopen tijd mee, waardoor mensen meer buiten zijn. En de vakantieperiode zit er weer aan te komen, dan zien we altijd wel een lichte stijging.

Tips tegen inbraak
Kortom: uiterste alertheid is geboden. Zorg dat je huis goed en bewoond achterblijft, ook al ben je maar even weg. Meld verdachte situaties direct bij de politie via 112 en plaats direct een bericht in de buurtpreventie-WhatsAppgroep zodat er snel actie ondernomen kan worden.

Hieronder zie je de inbraakcijfers in gemeente Cranendonck van de afgelopen drie maanden. In onze gemeente merken we geen significante stijging van het aantal woninginbraken sinds de versoepelingen. Wel zijn er, uiteraard, in 2020 en 2021 een stuk minder woninginbraken vastgesteld dan in de jaren daarvoor.

- Maarheeze: 3
- Budel: 2
- Budel Dorplein: 2
- Budel Schoot: 1
- Soerendonk: 1

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie