Luister
Live
14 november 2021 - 15:57
Deel dit artikel:

In gesprek met Max Lenting, wijkagent bij azc Budel: 'Veiligelanders verpesten het beeld'

We zijn gaan praten met Max Lenting, de wijkagent bij het azc in Budel. Max zit sinds 2007 bij de politie en heeft in die tijd veel ervaring opgedaan. Naast zijn reguliere werk was hij praktijkbegeleider van studenten en familieagent bij heftige incidenten, waaronder zware verkeersongevallen en zelfdodingen.

cranendonck24 / Maarheeze.nu • Beeld - Instagram @wijkagent_azc_budel

Sinds 1 januari 2020 was Max al aanspreekpunt voor zaken met betrekking tot het azc, maar tegenwoordig is dit zijn vaste taak. In die functie heeft hij veel contact met bijvoorbeeld het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), maar ook de sociaal makelaar, buurtpreventie en gemeente Cranendonck.

"Berichten over het azc liggen altijd erg gevoelig", vertelt Max. "Er zitten 1400 mensen gehuisvest die dankbaar zijn en geen overlast veroorzaken. Ze hebben zelf een poetsdienst opgezet, hielpen carnavalwagens bouwen, poetsten de winkelkarretjes bij de Jumbo enzovoort. Er zit een groep zogenaamde veiligelanders die het beeld van het azc verpesten. Zij zitten maar een week of vijf in het azc en het is daarom lastig om in hen te investeren."

Meldingen doorgeven

Via de Instagrampagina van Max en politie Cranendonck kunnen mensen erg laagdrempelig azc-gerelateerde meldingen doorgeven. Het 'oplospercentage' van bijvoorbeeld fietsendiefstallen is hoog, vanwege zijn contacten op het azc. "Er wordt veel extra gecontroleerd, maar mensen moeten wel het framenummer van hun fiets weten en aangifte doen. Je kunt veel klagen over wat er azc-gerelateerd gebeurt, maar als er daadwerkelijk iets gezien wordt, roepen we mensen vooral op om altijd de politie te bellen en het te melden. Dan staat het in ieder geval in het systeem, mocht de politie niet kunnen komen vanwege een andere prioriteit. De overlast kan hiermee feitelijk en inzichtelijk worden."

Bij winkels, station en Tipke

Max zal vanaf januari meer zichtbaar zijn bij de winkels, het station (waar nog steeds stewards rondlopen) en bij 't Tipke in Maarheeze bijvoorbeeld. "De contacten met de winkeliers zijn goed, waardoor elke zaak goed opgepakt wordt." Die winst is gemaakt vanwege het feit dat Max specifiek ingezet wordt voor het azc.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug