Luister
Live
8 januari 2022 - 12:05
Deel dit artikel:

Vervoersverbod voor pluimvee in Budel door vogelgriepuitbraak

Er is vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in het Belgische Bocholt. Daardoor geldt er nu een vervoersverbod in onder meer Budel, Budel-Schoot en Budel-Dorplein, omdat dat in de 10 kilometerzone vanaf dat bedrijf valt.

cranendonck24 / Redactie • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

De overheid kan een vervoersverbod opleggen bij een uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf. Rondom het gebied van de uitbraak gelden dan beperkingen voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet erop toe dat vervoerders zich aan dit vervoersverbod houden.

Bedrijven in het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Hier valt gemeente Cranendonck niet onder. Ook in een deel van Weert geldt een vervoersverbod.

Gebied

Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zie je waar het vervoersverbod geldt. Daarnaast geldt er sinds 26 oktober een landelijke ophokplicht voor pluimveehouders. De verspreiding van de vogelgriep, ondanks de ophokplicht, is volgens woordvoerder van De Limburgse Land- en Tuinbouwbond Theo Coumans 'onverklaarbaar', meldt 1Limburg.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug