Luister
muziek
9 maart 2023 - 15:48
Deel dit artikel:

Meer woningbranden in Brabant en Cranendonck vorig jaar

In gemeente Cranendonck zijn vorig jaar twaalf woningbranden geteld. Dat zijn er vijf meer ten opzichte van het jaar ervoor. In de provincie Noord-Brabant is ook een stijging te zien.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Rico Vogels
Advertentie

Een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting: in 2022 waren er 1.124 woningbranden in Noord-Brabant. Dit is een stijging van 13,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen ging het om 992 meldingen van branden in huis. Vooral in gemeente Breda, Meierijstad en Den Bosch had de brandweer het vorig jaar veel drukker. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer.

Grootste stijging in Breda

Nergens in Brabant steeg het aantal woningbranden zo hard als in gemeente Breda. Er waren hier vorig jaar 29 meer branden dan in 2021. Ook in Meierijstad ging het vaker mis. De top 5 gemeenten in Noord-Brabant met de sterkste absolute stijging is als volgt:

  • Breda (+29 woningbranden)
  • Meierijstad (+14 woningbranden)
  • Den Bosch (+11 woningbranden)
  • Bergen op Zoom (+9 woningbranden)
  • Heeze-Leende (+9 woningbranden)

Voor een hoop Brabantse gemeenten is er beter nieuws: hier was vorig jaar namelijk een dalend aantal branden in huis. In Valkenswaard was de afname het sterkst: hier waren in 2022 in totaal 9 minder meldingen dan in 2021. Ook in Altena (-7), Eindhoven (-6) en in Woensdrecht (-6) was een dalend aantal woningbranden.

In Noord-Brabant 9,7 woningbranden per 10.000 woningen

Gemiddeld waren er vorig jaar 9,7 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Noord-Brabant. Net iets meer dan landelijk gemiddeld (9,6 woningbranden per 10.000 woningen).

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo waren er in Alphen-Chaam relatief veel woningbranden. In 2022 waren hier 27 woningbranden per 10.000 woningen. Ook in Heeze-Leende (21) vonden veel woningbranden plaats. Beide gemeenten behoorden tot de top 10 gemeenten met relatief de meeste woningbranden per 10.000 woningen.

Expert woonverzekeringen Michel Ypma van Independer: ”Verzekeraars kijken ook naar deze regionale verschillen en stemmen de premie hierop af. Dat kan zelfs zo fijnmazig dat er verschillen ontstaan tussen twee verschillende postcodes in dezelfde wijk”.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie