In dit eerste bericht in de Senioren en Veiligheidsmaand bespreken we het thema ‘spoofing’. Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’.
De oplichter doet zich telefonisch voor als iemand van je bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor het telefoonnummer van je bank op je telefoon verschijnt. De oplichter zegt dat er wat mis is met je betaalrekening of bankaccount. Hij vraagt je om geld over te maken naar een kluisrekening of andere veilige rekening. Ook kan de oplichter om privégegevens of inloggegevens vragen.
Banken vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening. Ze vragen ook niet om je persoonlijke gegevens. Verbreek daarom de telefoonverbinding als je het niet vertrouwt. Zoek zelf het telefoonnummer op van je bank en vraag na of er iets mis is met je rekening.
Slachtoffer
Ben je slachtoffer geworden? Veel mensen schamen zich hiervoor, maar dit hoeft absoluut niet. Criminelen gaan geraffineerd te werk. Ze maken misbruik van het vertrouwen dat je hebt in je bank, een familielid of een bekende. Iedereen kan slachtoffer worden. Doe altijd aangifte of meld dit bij de politie. Bekijk meer tips over veilig internetten en veilig bankieren.
Webinars
Over de verschillende vormen van criminaliteit zijn webinars gemaakt. In de webinars, gepresenteerd door Catherine Keyl, bespreken deskundigen van onder andere de politie en ouderenbond een specifiek fenomeen van criminaliteit.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android