Luister
Live
2 juni 2021 - 16:06
Deel dit artikel:

Stewards op station Maarheeze ingezet voor extra service en toezicht

De gemeente Cranendonck gaat op het perron en de parkeerplaats van het treinstation in Maarheeze herkenbare stewards inzetten. Naast het verlenen van een beperkte service zorgen deze stewards voor extra toezicht. De eerste steward startte deze woensdag. De bedoeling is om hier eerste ervaringen mee op te doen en het aantal stewards geleidelijk uit te breiden. Het streven is dat er uiteindelijk elke dag een steward aanwezig is.

cranendonck24 / Stijn van Mierlo • Beeld - Jos Meusen

Om te komen tot extra toezicht is het idee ontstaan om stewards in te zetten die voor extra ogen en oren op het perron en de parkeerplaats zorgen. Bovendien kunnen zij snel met de juiste instanties contact opnemen als het nodig is.

De steward heeft een functie van gastheer en gastvrouw. Zij kunnen onder andere een helpende hand uitsteken bijvoorbeeld als iemand met een kinderwagen de trein in of uit wil. Ook kunnen zij personen aanspreken en het gevoel van veiligheid vergroten. Bij ongeregeldheden en bijzondere situaties kunnen zij snel hulp van buitenaf inroepen, onder andere van politie, boa’s, gemeente, NS en de beveiliging van het azc. De stewards worden geworven uit de doelgroep arbeidsparticipatie. Bij de selectie wordt er rekening mee gehouden dat zij in meerdere talen kunnen communiceren, naast het Nederlands en het Engels, ook in het Arabisch.

Pool
Om snel van start te kunnen, begon de eerste steward op woensdag om 13.00 uur. Intussen loopt de werving naar meerdere personen. De gemeente zoekt onder andere in de groep statushouders, dus mensen van elders die in Nederland mogen blijven. Het streven is om minimaal zes personen aan te trekken om een pool te kunnen vormen en minimaal elke dag tussen 12.00 uur en 20.00 uur een steward in te kunnen zetten.

Onveilig gevoel of overlast in de trein
De stewards hebben geen rol in trein en bus. Wel kunnen ze de reizigers wijzen op het speciale telefoonnummer 06-13181318 dat de NS beschikbaar heeft waar treinreizigers via een WhatsApp of sms melding kunnen doen van een onveilig gevoel of overlast in treinen. Reizigers staan dan in direct contact met de NS-meldkamer, die per situatie zal inschatten welke opvolging nodig is.

De stewards werken onder begeleiding van en samen met de boa’s van de gemeente Cranendonck. Heb je vragen hierover, dan kun je contact opnemen met de coördinator toezicht en handhaving Patrick Kuckelkorn via 0495-431100. Ook kun je bellen met Ton Lemmen, Inwonerscontact azc van de gemeente Cranendonck (06-57707469).

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug