Luister
muziek
05 September 2024 15:21
Deel dit artikel:

Ron Vaes van NLP-Drive gaat uit van de mens: ‘Ik wil de beste rijinstructeur van Nederland worden’

NLP-Drive Rijopleiding is een iets andere rijschool dan je misschien gewend bent. Rijinstructeur Ron Vaes gaat uit van de mens. “Leerlingen krijgen feedback, we zeggen niet dat ze iets fout doen. Een leerling zei laatst tegen me: ‘ik vind het zo fijn dat ik fouten mág maken’. Mijn antwoord daarop is: 'je maakt geen fouten, je creëert leermomenten.”

cranendonck24
  / Betaalde content
Advertentie

Met veel plezier gaf Ron Vaes zes jaar lang rijles bij een rijschool in Budel. Daar heeft hij het vak geleerd. Tijdens zijn stage kwam hij in aanraking met een leerling die autistisch was. “Ik had geen know-how over hoe ik daarmee om moest gaan. Mijn instructeur nam het van me over. Toen heb ik het besluit genomen: dit gaat mij nooit meer gebeuren.” Ron begon met het volgen van studies over hoe hij om moest gaan met leerlingen met autisme. “Later kwam mijn stagementor naar mij toe, omdat hij meer wilde weten over hoe om te gaan met mensen met autisme. De rollen waren omgekeerd”, vertelt Ron.

Inmiddels runt hij al een aantal jaren zijn eigen rijschool NLP-Drive. Ron benadrukt: “Iedereen is welkom.” Zo kun je er lessen volgen voor schakelauto’s en automatische auto’s. “Mensen hebben de keuze om een aantal lessen in een automaat en een aantal in een schakelauto te doen”, legt Ron uit. Bijzonder aan de werkwijze van Ron is onder meer dat hij niet aan 'taxiën' doet. Dat betekent dat hij niet met de ene leerling de andere ophaalt. Volgens Ron zorgt dat namelijk voor onnodige spanning bij de student. "Ik haal altijd zelf alle leerlingen op, zodat ze niet bij elkaar in de auto zitten en zich op de vingers gekeken voelen."

Certificaat NLP

Alle rijinstructeurs die bij NLP-Drive actief zijn, zijn NLP-gecertificeerd, volgens de International Association of NLP. NLP staat voor ‘Neuro Linguïstisch Programmeren’. Dat ze dat certificaat bezitten, vindt Ron belangrijk, want daardoor wordt uitgegaan van ‘de mens’. Hij legt uit: “Een mens bestaat uit achttien metaprogramma’s. Als ik erachter kan komen wat die achttien programma’s bij jou kunnen doen, dan kan ik aan de hand daarvan heel mooi zien hoe een leerling is en hoe hij of zij reageert. Ik doe daarom altijd een kalibratiegesprek. Daarin kijk ik hoe een leerling is en hoe hij of zij op mij reageert. Aan de hand daarvan maak ik voor mezelf een profiel. Hoe beter de instructeur aansluit bij de leerling, hoe makkelijker de leerling iets aanneemt van een instructeur, en daardoor sneller leert.”

‘Beste rijinstructeur van Nederland’

Het is een unieke vorm van rijles geven. “Hier in de regio wordt het bijna niet gedaan”, zegt Ron. “Ik heb altijd gezegd: ‘ik wil de beste rijinstructeur van Nederland worden’. Niet dat ik dat ga worden, maar de weg ernaartoe zorgt er wel voor dat ik beter word. Eigenlijk is het doel om te zorgen dat ik me continu blijf prikkelen om me te ontwikkelen. Mijn doel: ieder jaar wil ik een nieuw certificaat halen, als het maar te maken heeft met de rijschool.”

Roelstoeltennisser Sam Schröder

Op die manier wil Ron de beste kwaliteit bieden. “Ik ben geen rijschool die een leerling naar het examen begeleidt. Ik ben een rijschool die iemand veilig en verantwoord de weg op laat gaan. Ik leer ze autorijden. Ik geloof dat een beperking pas een beperking wordt als je zelf aan de beperking toegeeft. Een voorbeeld: rolstoeltennisser Sam Schröder uit Ospel is doorgedrongen tot de halve finale op de Paralympische Spelen. Hij geeft niet toe aan zijn beperking, maar kijkt wat hij wél kan bereiken.”

Theorielessen

Ook theorielessen kun je bij NLP-Drive Rijopleiding volgen. “Dit doen we klassikaal, maar het is ook mogelijk om privéles te krijgen”, vertelt Ron. “We hebben niet een beperkte tijd om de theorie te leren. We gaan met de snelheid van de groep mee. Als wij denken dat ze er klaar voor zijn, gaan ze naar het examen. De klas bestaat uit maximaal acht personen. Zo krijgt iedereen de nodige aandacht. Leerlingen krijgen echt ondersteuning van het begin tot het einde. Ze kunnen me dag en nacht appen. We bieden maatwerk voor iedere leerling.”

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij NLP-Drive Rijopleiding van Ron Vaes? Hij geeft ook les in Cranendonck en de regio. Meer informatie vind je op nlp-drive.nl. Hij is ook telefonisch bereikbaar via 0630575801. “We starten altijd met een intakegesprek. Daarna mag je bepalen of je wel of niet met ons doorgaat”, besluit Ron.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie