Kringloopwinkel en circulair ambachtscentrum Verderest heeft dinsdag het keurmerk van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Marina Liebregts, directeur van Verderest, nam het keurmerk aan uit handen van BKN-directeur Rachel Heijne. In het bijzijn van de Valkenswaardse wethouder Rens Pijnenburg, werknemers en genodigden is het glas geheven op deze mijlpaal.
Voortdurend komen klanten binnen en zoeken of er iets van hun gading is. De één heeft een mandje bij zich, de ander doet het zonder. In de immense hal van Verderest in Valkenswaard is het een gezellige drukte. Dinsdag waren er extra gasten aanwezig, want zij mogen getuige zijn dat het bedrijf uit handen van directeur Rachel Heijne van BKN het officiële kwaliteitskeurmerk ontvangt.
Het keurmerk is de bevestiging van de professionele en transparante handelswijze van deze sociale onderneming. Het onderschrijft de bijdrage van Verderest aan een circulaire en inclusieve economie en samenleving.
Rachel Heijne: “We hebben 62 leden. We streven ernaar dat al onze leden het keurmerk behalen, enigszins te vergelijken met ISO 9001. Dat bestaat bij ons uit twee pijlers. De eerste is het vereiste om circulair te werken, waardoor restafval steeds verder wordt teruggedrongen. Op de tweede plaats willen we werkgelegenheid scheppen die inclusief is. Zodra je bij ons lid wordt, krijg je drie jaar de tijd om aan de eisen voor het keurmerk te voldoen, waarna elk anderhalf jaar een audit plaatsvindt vanuit onze BKN.”
Op de vraag waarin Verderest verschilt met de overige aangesloten bedrijven, roemt ze de eerste blik als je binnenkomt: alles mooi geordend en dus aantrekkelijk voor het oog. “Iedere winkel behoudt zijn eigenheid en ook deze winkel. Ze hebben hier ook een circulair ambachtscentrum, waar gekeken wordt of met binnengekomen spullen nog iets anders gedaan kan worden. Dat is natuurlijk ook de toekomst van de circulaire economie.” De directeur vindt het jammer dat de branche tegen het politieke klimaat in moet roeien. “Gelukkig is de sector veerkrachtig, maar de politiek geeft niet zo veel geld uit voor de circulaire economie.”
Verderestdirecteur Marina Liebregts neemt het woord. Na enkele ogenblikken is er een klant die aandacht nodig heeft. Hij mist een bepaald product in de vitrine. Liebregts gaat naar de man en vraagt of ze hem kan helpen. Even later komt ze weer terug en herneemt ze het woord en kijkt terug hoe de kringloopwinkel is ontstaan. “Twintig jaar geleden kreeg ik reuma en werd wettelijk arbeidsongeschikt. Sollicitaties hadden geen succes en ik startte een opleiding arbeidsdeskundige.” Ze verbaast zich erover dat werkgevers niet vertellen wat de voordelen zijn van iemand met een arbeidsbeperking zoals zijzelf.
Vanwege een mager inkomen gaat Liebregts op zoek naar een kringloopwinkel, maar kan er in haar omgeving geen vinden. Ze komt op het idee om zelf een kleine kringloopwinkel te beginnen. Ze start in een ruimte van 350 vierkante meter en zoekt contact met de gemeente Cranendonck. “Zo is Verderest zestien jaar geleden in Cranendonck ontstaan. Mijn missie was en is dat we steeds minder afval weg moeten gooien en vooral ook dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, net zoals ik toen, op weg kunnen helpen.” Vervolgens benadrukt ze dat ze als kringlooporganisatie steeds meer haar afval wil terugbrengen tot een bruikbare grondstof.
Als voorbeeld vertelt ze dat Verderest één van de weinige kringloopwinkels is die puin, dat ontstaat uit gebroken porselein en aardewerk, niet naar de milieustraat brengt maar naar de cementfabriek. “Toen de vestiging Budel klaar was, kwam de toenmalige Valkenswaardse wethouder Theo Geldens met de vraag of een dergelijke organisatie ook in Valkenswaard gerealiseerd zou kunnen worden.”
Het pand aan de John F. Kennedylaan in Valkenswaard komt in beeld, meet 4000 vierkante meter en wordt ingericht. Volgens de directeur is het nu al te klein. Ze laat doorklinken dat er toekomstplannen zijn om Verderest verder uit te breiden. Ze is trots op het team-Valkenswaard, dat haar stinkende best heeft gedaan om het keurmerk binnen te slepen.
Wethouder Rens Pijnenburg feliciteert Verderest met de mooie stap. “Hier zit duurzaamheid aan twee kanten. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier aan de gang. Maar ook het gebruik maken van de circulaire economie is heel erg mooi.” Hij is vanuit de gemeente blij met de samenwerking met Verderest en verklapt dat hij persoonlijk zijn carnavalstenue op deze plek koopt. Na het applaus zegt Rachel Heijne dat ze blij is om gast te mogen zijn in deze vestiging. “Je laat hier echt weer zien dat kringloop zo waardevol is. En al die verhalen! Verhalen van mensen die hier werken en verhalen van alle spullen. Alles wat je hier ziet heeft zo zijn verhaal. Dat is wat mij steeds weer raakt.”
Volgens de spreekster realiseer je je hier in het circulaire ambachtscentrum dat spullen na schoonmaak of reparatie opnieuw gebruikt kunnen worden. “Als je er echt niks meer mee kan gaat het naar de stort. Die reststroom wordt bij ons elk jaar kleiner, zo blijkt uit onze data. Het percentage was vorig jaar 17 procent en dit jaar 14 procent.” Daarna overhandigt ze het embleem aan een gelukkige Marina Liebregts en wordt het glas geheven op dit succes.
Een afgevaardigde van afvalinzamelaar Cure is ook blij met het succes van het kringloopcentrum en geeft aan dat in de toekomst mogelijk een vestiging van Cure-afvalbeheer onder hetzelfde dak kan worden gerealiseerd, naast Verderest, om de kringloop van goederen nog optimaler te laten verlopen. De eigenaar van het pand zegt niks te kunnen melden over de toekomstplannen.
Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android