Luister
muziek
15 januari 2024 - 15:32
Deel dit artikel:

Zinksmelter Nyrstar zet productie in Budel-Dorplein stop vanwege energieprijzen

Zinksmelter Nyrstar in Budel-Dorplein zet vanaf de tweede helft van januari 2024 tot nader bericht in de productie stop. Deze beslissing volgt op een grondige en uitgebreide evaluatie en is een directe reactie op de aanhoudende en verwachte hoge energiekosten en verslechterde marktomstandigheden.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Nyrstar
Advertentie

In tegenstelling tot soortgelijke activiteiten in andere Europese lidstaten, heeft Nyrstar Budel te kampen met de aanzienlijk nadelige gevolgen van het -in Nederland- stopzetten van steunmaatregelen die door de Europese Commissie in het leven zijn geroepen om de Europese industrie competitief te houden. Dit heeft de druk op operationele marges van de Budel-activiteiten van Nyrstar verhoogd. Als gevolg hiervan is de voortzetting van de productie op de Nyrstar Budel site op dit moment economisch niet verantwoord.

"Hoewel we geen ontslagen plannen ten gevolge van de care & maintenance, begrijpen we dat de beslissing om de productie in Nyrstar Budel tijdelijk stop te zetten een impact zal hebben op onze medewerkers. Onze geëlektrificeerde, koolstofarme fabriek in Budel is één van de meest efficiënte, primaire zinksmelters ter wereld en is van cruciaal belang voor de industriële waardeketen. Het is teleurstellend dat we onze productie moeten stopzetten als gevolg van verslechterde marktomstandigheden en het beleid van de nationale overheid. We hopen onze activiteiten te zijner tijd te kunnen hervatten zodat we Europa kunnen blijven bevoorraden met lokaal geproduceerde essentiële basis- en kritieke metalen", zegt Henk Leendertse, General Manager van Nyrstar Budel.

De nominale productiecapaciteit van Nyrstar Budel is 315ktpa zink, echter opereert de smelter sinds het vierde kwartaal 2021 op flexibele basis. De situatie wordt voortdurend geëvalueerd en de productie in Budel zal worden hervat zodra dit weer economisch verantwoord is. Nyrstar blijft de productiecapaciteit van zijn andere Europese sites actief beheren als reactie op de aanhoudende onzekere marktomstandigheden op korte termijn.

De aankondiging van vandaag volgt op overleg tussen het management van Nyrstar en de ondernemingsraad van het bedrijf.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie