Luister
muziek
12 November 2021 15:47
Deel dit artikel:

Inwoners Cranendonck vertellen in theater over hun corona-ervaring: ‘Iedere keer pijn opnieuw voelen’

De ervaringsdeskundigen stappen zelf op het podium bij een nieuwe variant van ‘Coronamonologen’. Na een podcast verschijnen er nu een boekje en theatervoorstelling van de indrukwekkende verhalen van Cranendonckers die op allerlei manieren corona meemaakten. Onder meer burgemeester Roland van Kessel doet zijn verhaal op de bühne.

cranendonck24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Ellen ten Haken en Corinne Heyrman hebben de voorstelling samen vormgegeven. “We zijn in de zomer van 2020 benaderd, net na de eerste lockdown”, vertelt Corinne. Daarna begon zij met de interviews. “Er zijn verschillende mensen uit Cranendonck benaderd die corona op een bepaalde manier hebben meegemaakt. Een kapper, iemand die iemand verloren is door het virus, ook mensen die niet geloven in Covid of de maatregelen en ook de burgemeester.” Die verhalen verwerkten ze tot een podcastserie met zes afleveringen. Dat bleek een succes.

Nu volgen er een boekje met die verhalen en drie theatervoorstellingen. Niet gek dat de focus op Cranendonck ligt. Deze gemeente werd ontzettend hard getroffen.
Het is Ellen als regisseur die de eer heeft om de verhalen van Corinne te verwerken tot een voorstelling. “Sommige mensen die hieraan meewerken en op het podium staan, zijn de ‘echte’ mensen die het verhaal meemaakten. Maar er zijn ook acteurs. Ik wil ze allemaal een enorme pluim geven”, vertelt Ellen. “Het valt niet mee om iedere keer weer die pijn opnieuw te moeten ervaren. Op een gegeven moment moet ik bijvoorbeeld tegen Paula - die haar partner is verloren aan corona - zeggen dat ik wil dat ze het voelt. Dan doet ze het en dan is het voor haar weer even heel pittig. Dat geldt voor iedereen.”

RICK en Cultuurcraan

Het initiatief van Coronamonologen is op poten gezet door RICK uit Weert en Cultuurcraan Cranendonck. Er is subsidie voor aangevraagd en Ellen en Corinne mogen het uitrollen. “Mensen vinden het fijn om gehoord te zijn, dat ze hun verhaal kunnen delen”, zegt Corinne. “Wat is er nu eigenlijk gebeurd? Dat is belangrijk om in Cranendonck te bespreken. Sommigen zien hun werk verloren gaan, of vrije tijd en geliefden.” Ellen vult aan: “Er komen mensen aan het woord en zij vertellen hun verhaal. Dat doen ze in drie korte voorstellingen die ieder een halfuur duren. Die mensen staan model voor heel veel inwoners die hard getroffen zijn. Het was toen echt absurd, een soort lawine die over de gemeente lazerde. Mensen waren redelijk murw daarna.”

Corinne denkt dat er in Cranendonck te weinig gesprekken zijn gevoerd over die indringende coronaperiode. “We horen altijd: ‘dit zijn de maatregelen en zo moet het’. Maar het is fijn om er even bij stil te staan. Bijvoorbeeld door te vragen wat het met je kapper heeft gedaan. Ook nu, in een tijd van polariseren. Mensen worden buitengesloten.”

Humor en relativering

In de voorstellingen gaat dat gebeuren. Corinne sluit af: “Er zitten ook grappige en herkenbare dingen in. Hoe komt dat virus van Bergamo naar Cranendonck? Hoe was het om voor de eerste keer dat mondkapje op te doen? Het is echt emotioneel, maar heeft ook humor en relativering in zich. Zo laten we het ook een beetje los.”

Pieter Schouten en Martin Horst

Op het podium in de verschillende voorstellingen verschijnen onder meer burgemeester Van Kessel van Cranendonck, huisarts Pieter Schouten en uitvaartverzorger Martin Horst. Zij zijn allemaal geïnterviewd en staan dus ook met hun bevindingen in het boekje, dat gratis door heel Cranendonck wordt verspreid. Hieronder lees je wanneer en waar de voorstellingen plaatsvinden en een link naar de ticketverkoop.

Cantine Theater, Borgh en Smeltkroes

- 26 november: Cantine Theater in Budel-Dorplein: TICKETS
Deze voorstelling gaat over 9 maart 2020. De dag waarop voor sommige mensen hun leven drastisch veranderde. Twee koppels krijgen corona met langdurige, ernstige consequenties. Een verpleegkundige moet plots een triageafdeling starten. Met het echtpaar Jan Vlassak en Gonny Goertz en de spelers Ceciel van Himbergen en Bep van Buul.

- 2 december: De Borgh in Budel: TICKETS
Deze voorstelling gaat met name over de zorg in tijden van corona, hoe de pandemie ons plots overweldigde en hoe je ook op een andere manier naar het virus kan kijken. Met beeldend kunstenaar Florence Husen, huisarts Pieter Schouten, spelers Salma Ali en Bep van Buul.

- 8 december: De Smeltkroes in Maarheeze: Tickets te koop bij De Smeltkroes
Deze voorstelling is een hommage aan alle mensen die iets of iemand zijn verloren door corona. Met uitvaartverzorger Martin Horst, burgemeester Roland van Kessel, Paula Kunnen - wiens partner is overleden aan corona - en spelers Dennis Roosenberg en Bep van Buul.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie