Luister
muziek
4 januari 2023 - 10:56
Deel dit artikel:

Fractievoorzitter Bart Kraaijvanger verlaat Pro6: ‘Ik wil steun voelen’

Bart Kraaijvanger verlaat de politieke partij Pro6, dat met twee zetels in de gemeenteraad van Cranendonck zit.

cranendonck24
  / Redactie
Advertentie

Dat heeft de politicus laten weten. Hij ging vorig jaar als lijsttrekker de verkiezingen in. Wat er met zijn zetel gebeurt en wat zijn politieke ambities zijn, is nog onbekend.

Hieronder lees je de volledige verklaring van Bart Kraaijvanger.

“Net voor het einde van het vorige jaar heb ik de (steun)fractie en de partij Pro6 laten weten dat ik hen ga verlaten. Een moeilijk besluit wat me al enige tijd bezig houdt. Ik voel dat er een verschil zit in de wijze waarop we tegen de politiek aankijken en de drijfveren. We hebben het hier meermaals over gehad, maar het heeft voor mij helaas niet tot nieuwe inzichten geleid. Daarnaast heb ik in de afgelopen driekwart jaar zelf 'van binnen' ervaren hoe matig het huidige gemeentebestuur (raad en college van B&W) functioneert, wat een immense kloof er zit tussen hen en de gemeenschap - en vice versa. Ik had me voorbereid en ik was gewaarschuwd op de vooroordelen die er zijn over de politiek; het is me niet meegevallen. Ze zijn meer dan bevestigd kan ik wel zeggen. De landelijke tendens die er is aan een sterk afnemend vertrouwen in de politiek en het gevoel dat de politiek er niet is voor de gemiddelde inwoner, is er ook in Cranendonck. De huidige cultuur en samenstelling van het gemeentebestuur gaat dit niet omdraaien. Daarvoor is verandering nodig, wat begint met een beweging van de eigen inwoners. Daarom heb ik me voorafgaand aan de afgelopen verkiezingen met volle overtuiging verkiesbaar gesteld, om inwoners en gemeentepolitiek weer dichter bij elkaar te brengen. Ik had gehoopt die beweging tot stand te brengen vanuit de partij Pro6, maar ik mis het gevoel dat dit gedeeld wordt vanuit de partij en de mensen erbinnen, en de actie die daarbij hoort. Desalniettemin geloof ik nog steeds dat dit kan, maar niet vanuit het huidige politieke model. De beweging en de politiek dient daar plaats te vinden waar de democratie van oorsprong behoort te zijn, bij de inwoners zelf, buiten de gemeenteraad. Dat is ook waar ik in geloof dat het naartoe gaat en de manier waarop ik politiek wil bedrijven: buiten de raad, in de dorpen, met en voor de inwoners. Dit vraagt om een nieuw model, dit vraagt om verandering. Zoals ik al vaker heb gezegd, het is tijd voor vernieuwing in plaats van de huidige, oude vorm van politiek.

Hoe ik verder ga om me in te zetten voor Cranendonck en in welke politieke vorm dat zal zijn, dat weet ik nu nog niet. Veel zal afhangen van of ik voel dat mijn drive tot verandering gedeeld wordt, of ik de steun van Cranendonck voel. Als ik me blijf inzetten voor een mooier Cranendonck dan doe ik dat voor de volle 100 procent, en dat vraagt een grote opoffering - in werk, privé en mentaal. Dat ga ik niet alleen doen. Ik wil steun voelen, medestand, support. Cranendonckers die zichtbaar of onzichtbaar zeggen ‘dit wil ik ook’. De komende maanden ga ik gebruiken om te achterhalen of mijn gedachten rondom verandering haalbaar zijn in dit Cranendonck. Of die beweging naar een nieuwe vorm van politiek, waarbij de zeggenschap veel meer bij de inwoners ligt, er in zit. Daarvoor houd ik voorlopig mijn raadszetel aan, maar zal ik mij anders op gaan stellen. Een rol als traditioneel raadslid past daar niet bij. Hoe dat er wel uit gaat zien, daar zal ik Cranendonck de komende tijd in meenemen. Dat blijf ik doen zoals ik al deed, met volle overtuiging en te volgen via mijn social media-kanalen: Facebook en Instagram. Ik blijf - ook nu ik alleen en op een andere manier verder ga - mijn idealen nastreven. Daarbij is de belangrijkste nu vernieuwing; zonder een beter functionerende gemeente kan er niet gebouwd worden. Werken aan een hernieuwde democratie, een verandering die ik uiteindelijk hoop te gaan bereiken met vele Cranendonckers samen.

Afsluitend wil ik Pro6 danken, specifiek Henk van Lint die de partij de afgelopen jaren als voorzitter door mooie en intense perioden heeft getrokken. De partij, die ik zelf mee heb opgericht een aantal jaren geleden. Er staat een DNA waar ik me erg mee verbonden voel (duurzaam en sociaal), dat blijft. Alles begint echter bij de vorm en houding waarmee je acteert, dat mis ik helaas bij Pro6 en mis ik bij de gehele Cranendonckse raad. Het is tijd voor een nieuw begin om een cultuurverandering vorm te gaan geven, de opmaat naar een ander Cranendonck waarin de zeggenschap weer echt bij inwoners komt te liggen. De invulling van dat Cranendonck is vervolgens aan de inwoners zelf.

Ik had dit zo niet uitgestippeld toen ik in maart de raadszaal betrad, maar vooraf weet je nooit hoe dingen lopen, zeker niet bij verandering. Wat ik wel weet is dat ik niet stil op een stoel blijf zitten in een omgeving waar ik me niet mee kan vergezellen. Ik sla een andere weg in, hopelijk met vele andere Cranendonckers. We gaan het zien, het is zeker geen geplaveide weg, zonder wrijving geen glans.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie