Luister
muziek
7 maart 2023 - 09:11
Deel dit artikel:

Zonnepanelen en salderen: zo vergelijk je de terugleververgoeding

De opbrengst van zonnepanelen staat de laatste weken aardig in de belangstelling. Er komen andere regels aan, maar ook nu al kan de opbrengst van jouw zonnepanelen verschillen met die van je buur.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Onder de salderingsregeling worden verbruikte en opgewekte kilowatturen tegen elkaar weggestreept. Voor alles wat je daarboven extra opwekt, krijg je een vergoeding die verschilt per energieleverancier. Stel je voor: de jaarlijkse opwek van je zonnepanelen bedraagt 3000 kWh en het jaarlijkse stroomverbruik van je huishouden is 2000 kWh. De 2000 kWh in verbruik en de 2000 kWh in opwek worden tegen elkaar weggestreept. Maar wat krijg je dan voor die extra opgewekte 1000 kWh?

Vergoeding voor terugleveren

Er zit veel verschil in de vergoeding die energieleveranciers geven voor de (extra) opgewekte energie door zonnepanelen. Bij energieleverancier A is dat op dit moment minder dan 10 cent (een opbrengst van 90 euro per jaar), bij energieleverancier B is dat zelfs méér dan 20 cent (264 euro per jaar). Op jaarbasis levert dit in het rekenvoorbeeld van gemeente Cranendonck een verschil op van net geen 175 euro. "Het is dus de moeite waard om te bekijken wat jij terugkrijgt van jouw energieleverancier", aldus de gemeente.

Benieuwd welke organisaties gunstige tarieven hebben? Bekijk energievergelijk.nl/onderwerpen/terugleververgoeding.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug