Luister
muziek
9 november 2023 - 14:38
Deel dit artikel:

Junt krijgt levensgroot eigen standbeeld in Budel

Het typetje ‘Junt’, bedacht door Johan Mathijssen en Diel Feijen uit Budel, krijgt eind 2025 een plek in het centrum van Budel. Een levensgroot standbeeld van het oude vrouwtje Junt komt voor het gemeentehuis aan het Capucijnerplein te staan.

cranendonck24
  / / Redactie
Advertentie

Beeldend kunstenaar Jan Bakermans maakt het beeld en kreeg gisteren onder andere bezoek van burgemeester Roland van Kessel, wethouder Hennie Driessen en de bedenkers van Junt zelf.

“Ik zie dat het werk van Jan Bakermans het nodige vakmanschap, werk én passie vraagt. Heel indrukwekkend om te zien”, geeft wethouder Hennie Driessen aan na zijn bezoek aan de werkplaats van beeldhouwcollectief Hofmanheide in Bergeijk. 

Het kost de beeldend kunstenaar uit Budel-Dorplein ruim duizend uur om Junt op ware grootte te maken. Uit een grootblok hardsteen van tweeduizend kilo slijpt, kapt en beitelt hij voorzichtig stukken weg. “Werken met Belgisch Arduin is een uitdaging”, zo legt Bakermans uit. “Als er een verkeerd stuksteen, bijvoorbeeld een vinger, afbreekt kun je dat niet meer herstellen. Maar ik vertrouw op mijn techniek en groei langzaam naar het eindresultaat toe. Ik ben als beeldend kunstenaar trots dat ik dit beeld mag maken.” Bakermans hoopt het beeld over twee jaar klaar te hebben.

Over Junt

Het idee om een beeld van Junt te maken komt van Johan Mathijssen, die jarenlang een schoenenwinkel had tegenover het gemeentehuis en Diel Feijen. Dit is verder opgepakt door gemeente Cranendonck. Junt is een bekend figuur in Budel, ook wel ‘ut gewieëte van Buul’. Jarenlang stond ze als oud vrouwtje in de carnavalston bij de Budelse zittingen. Ook werd ze bekend met haar columns in weekblad ‘De Grenskoerier’. Hierin werden de gemeenschap en gemeente Cranendonck vaak op een grappige en kritische manier aangesproken. Daarom wijst het beeld straks met een opgeheven vinger richting het centrum. 

Locatie van het beeld

Wanneer het centrumplan van Budel eind 2025 wordt opgeleverd komt Junt op het grootste, groene eiland tegenover het gemeentehuis te staan. Bekijk de schetsen van het centrumplan op herinrichtingbudel.nl. Hierin is het beeld nog niet opgenomen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie