Luister
muziek
12 oktober 2020 - 06:42
Deel dit artikel:

Deze villa stamt uit begintijd van Budel-Dorplein

Deze villa aan de Hoofdstraat is gebouwd door Maurice Dor, als onderdeel van het fabrieksdorp. Dat werd vanaf 1892 opgezet door de gebroeders Dor voor de door hen opgerichte zinkfabriek. Hier hebben de zusters gewoond nadat ze uit De Cantine vertrokken, tot ze Dorplein definitief hebben verlaten (1987).

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Het tweelaagse onderkelderde pand heeft een samengestelde plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit rode Belgische baksteen. Op de samengestelde zadeldaken liggen leien in maasdekking. De plint is gepleisterd en bevat de getoogde kelderramen. De gevel bevat getand siermetselwerk in de zijgevels. Het linker gedeelte van de voorgevel heeft boven de tweedelige schuifvensters op begane grond en etage een plat dak, afgezet met een baksteen borstwering met siermetselwerk.

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Het tweede deel van de gevel steekt als een rechthoekig blok vooruit. Op de begane grond en de verdieping zijn er onder segmentbogen gekoppelde vensters. Het omlopende afgeplatte schilddak rust op bewerkte houten schoren. Aan de voorzijde zijn hiertussen kleine ramen geplaatst. Hiernaast volgt een smal inspringend deel, waar de paneeldeur met trap is geplaatst. De paneeldeur is geplaatst in een rondboogportiek en heeft een halfrond bovenlicht met deelroede. De deur is voorzien van een gietijzeren brievenbus waarop ‘lettres’ staat.

De trap heeft een bewerkte ijzeren leuning. Boven de deur is er een kwartrond balkon met een sierijzeren balustrade. Een deur en een raam met florale glas- in-loodmotieven horen hierbij, boven bevindt zich een luifel met houten schoren. Tenslotte volgt een zolderraam met kleine roeden. Het laatste deel van de voorgevel bestaat uit een vooruitspringend deel met op de begane grond een driezijdige erker. De trapeziumvormige onderzijde rust op een rechthoekig blok. Op de verdieping bevinden zich twee rondboogramen en in de topgevel nog één, gedrieën in een omlijstende nis geplaatst.

Trappen
Het zadeldak van de topgevel kraagt over en rust op een driepas van bewerkte houten schoren. Op de nok staat een piron. De rechter zijgevel is blind. De linker zijgevel bestaat uit twee delen. Links is er een overkapte ingang via een trap, een getoogde deur en een schuifvenster. Onder het zadeldak bevindt zich nog een schuifvenster. Het rechtergedeelte bezit eveneens een trap die leidt naar een deur, rechts hiervan is een smal schuifvenster en vlak onder het platte dak is er een driedelig glas-in-loodraam.

De villa is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van De Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla tijdens de industrialisatie. Tevens is de villa onderdeel van het beschermd dorpsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)


Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie