Luister
muziek
3 oktober 2020 - 23:18
Deel dit artikel:

In beeld: Alle rijksmonumenten van Gastel

Cranendonck is heel wat rijksmonumenten rijk, veertig in totaal. En wij brengen die hier in beeld. Hou Cranendonck24 in de gaten, want later zijn ook de andere dorpen aan de beurt. Vandaag het tweede deel: Gastel.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Alle rijksmonumenten:
-Hardstenen grenspaal ter afscheiding van de heerlijkheid Hees en Leen enerzijds en de baronie Cranendonck anderzijds, Tussen Groenstraat en Kranenveld (tweemaal)
-Hardstenen grenspaal ter afscheiding van de heerlijkheid Hees en Leen enerzijds en de baronie Cranendonck anderzijds, In de buurt van de Bergbosweg

In totaal gaat het om drie grenspalen die opgenomen zijn in het register van rijksmonumenten.
In 1997 ontstond door de fusie van Maarheeze en Budel de gemeente Cranendonck. Deze grenst in het noorden aan eveneens toen gevormde gemeente Heeze-Leende. Op een klein deel van de grens tussen deze gemeenten na, is de grens tussenbeide sinds eeuwen aangegeven met historische hardstenen grenspalen. Met aan de ene zijde het opschrift 'Baronie van Cranendonck' en aan de andere kant 'Baronie van Hees en Leen'.

Op twee daarvan is bovendien het jaartal 1765 uitgehouwen. Uit archiefstukken blijkt dat de meeste van deze palen in 1762 zijn geplaatst. Lees er meer over → https://bit.ly/3n16zSD

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie