Luister
muziek
5 oktober 2020 - 06:10
Deel dit artikel:

In dit klooster in Budel vestigde zich 'heilig paterke' Frère Jacques

Als vertegenwoordigster van de erfgenamen verkocht Catharina Jansen in 1882 het prachtige huis van burgemeestersfamilie Goijarts. Dat deden ze aan de 'Societé Fraternelle', oftewel de Franse Kapucijnen, voor een bedrag van 8000 gulden. Het pand draagt een lange geschiedenis met zich mee en is inmiddels verdwenen uit het straatbeeld. Het stond daar waar nu de doorgang naar het Capucijnerplein in Budel is.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

In de zomer van 1882 vestigden zich in Budel zeven paters, drie broeders en zestien fraters-studenten. Zij kwamen uit Oostenrijk, Italië en zelfs Ierland, waar zij na hun verdrijving uit Frankrijk een tijdelijke toevlucht gevonden hadden. Zij kochten dus, zoals gezegd, op de Markt in Budel het pand van burgemeester Goijarts en verbouwden het geheel tot een klooster.

Heilig paterke
Toen zich later bij de Franse Kapucijnen in Budel jongelui uit de omgeving aanmeldden om Kapucijn te worden, zagen zij in hen niet het begin van een definitieve vestiging in Nederland. Maar evenmin verwezen zij hen naar Tilburg, waar de provinciaal van de Nederlandse Kapucijnen woonde. Zij namen hen op in hun eigen provincie en de meesten van hen hebben hun verdere leven in Frankrijk doorgebracht. De bekendste Franse pater is Frère Jacques de Lanthenay, in Budel het 'heilige paterke' genoemd.

Toen deze Kapucijnen in 1891 weer vertrokken heeft het gebouw diverse functies gehad:
- Leerlooierij
- Vetsmelterij
- Oefenzaal voor de Budelse harmonie
- Bakkerij
- Marechausséekazerne
- Hoedenwinkel
- Textielfabriekje

In 1959 is het huis afgebroken en kwam hier de doorgang naar het Capucijnerplein. Lees het hele verhaal HIER.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie