Luister
muziek
8 oktober 2020 - 11:46
Deel dit artikel:

Budel had ooit een sigarenfabriek aan de Markt en Het Stepke

In januari 1954 reed een geluidswagen door Budel, die bekendmaakte dat de sigarenfabriek Willem II uit Valkenswaard hier wilde starten met een tabakverwerkend bedrijf. Belangstellenden voor een baan konden naar het arbeidsbureau voor nadere informatie. Dit verhaal van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck gaat over de sigarenfabriek in Budel tussen 1955 en 1987.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Men begon aan de Markt, in de leegstaande confectiefabriek van M. Geers, met acht meisjes. Later vestigde zich hier juwelier J. Vonken en sinds enige jaren fotograaf Rooymans (nu Markt 10). Er moest al snel aan uitbreiding gedacht worden. Daarvoor was de ruimte in dit pand ongeschikt, vandaar dat ondertussen op ‘Het Stepke’ een fabriekscomplex werd gebouwd.

Op 23 augustus 1954 verhuisde de fabriek van de Markt naar Het Stepke. Het voorste stuk, ‘de kleine zaal’ geheten, werd het eerst gebouwd. Hier werd Jan Moonen bedrijfsleider met Toos de Vries als cheffin. Er waren toen ongeveer 25 tot 30 personeelsleden. Om de bereikbaarheid van de fabriek te bevorderen werd er een weg aangelegd die de naam ‘Willem II-straat’ kreeg.

Het einde nabij
Door het afnemende aantal sigarenrokers door onder andere de campagne ‘niet roken’, oliecrisis en de verhoging van de tabaksprijs, moest de fabriek inkrimpen. Met op den duur nog ongeveer 40 werknemers was Willem II Budel niet meer rendabel. Het eens zo bloeiende filiaal werd per 26 juni 1987 gesloten. De Belgische werknemers werden overgeplaatst naar Overpelt en de Nederlandse naar Valkenswaard.

In of net na 1987 werd de Willem II fabriek van Budel gesloopt.

Verder lezen? Het hele verhaal vind je HIER

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie